Ingezonden persbericht


Persbericht
d.d. 16 april 2009

Dinsdag 21 april, 15.30 uur: Exclusieve preview door Ad van Liempt van nieuwe NPS-serie De Oorlog in Verzetsmuseum Amsterdam

Ad van Liempt, hoofd van de afdeling geschiedenis van de NPS en uit dien hoofde onder meer verantwoordelijk voor Andere Tijden, kijkt tijdens de Historisch Nieuwsblad-lezing 2009 vooruit naar de nieuwe NPS-tvserie, De oorlog, die vanaf oktober 2009 op het scherm komt. Met nagesprek o.l.v. Frans Smits, hoofdredacteur HN.

Het wordt, vanaf oktober 2009, één van de televisiegebeurtenissen van het nieuwe seizoen: een negendelige tv-serie over Nederland tijdens Tweede Wereldoorlog. Het is dan bijna vijftig jaar geleden dat Loe de Jongs De Bezetting oorspronkelijk op de Nederlandse televisie te zien was.

In dit nieuwe project De oorlog zullen de resultaten van recent onderzoek naar de oorlogsgeschiedenis worden verwerkt. Pijlers onder de serie zijn vooral onbekende archiefbeelden, vele dagboekcitaten en de presentatie van Rob Trip, die daarvoor alle belangrijke locaties van de Tweede Wereldoorlog heeft bezocht. 'Authenticiteit is het sleutelwoord', aldus Van Liempt, 'de gereedschapskist van de speelfilmregisseur blijft ongeopend in deze serie. En we willen laten zien dat je dan tóch een boeiend tv-verhaal kunt vertellen.' Bijzonder is vooral ook dat maar liefst twee van de negen delen betrekking hebben op de periode ná 1945. Eindredacteur Ad van Liempt, twintig jaar geleden betrokken bij de update van De Jongs serie, vertelt over de opzet en inhoud van de nieuwe serie, en de dilemma's waarmee de makers te maken hebben. Ook brengt Van Liempt een aantal exclusieve previews mee!

Met nagesprek onder leiding van Frans Smits, hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad.

De lezing van Ad van Liempt is de laatste dit seizoen in de lezingencyclus Wereldoorlog is wereldgeschiedenis, georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad en het Verzetsmuseum Amsterdam. De serie sluit aan bij het nieuwe onderzoeksprogramma van het NIOD dat in 2007 is gestart. Onderzoek naar het internationale karakter van de Tweede Wereldoorlog kan die oorlog blijvende actuele betekenis geven in deze tijd van globalisering. De internationale invalshoek heeft uiteenlopende onderzoeksthema's opgeleverd, waarvan de reeks een mooi overzicht geeft.

Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61

Tijd: 15.30 uur

Toegang: 7,50 euro / met kortingspas of als lezer van HN 5,00 euro; reserveren is gewenst: bel 020 620 25 35 of mail uw naam en het gewenste aantal kaarten aan info@verzetsmuseum.org


---

Exclusieve preview door Ad van Liempt van De oorlog

Dinsdag 21 april 2009, 15.30 uur

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur

tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur


---



Ingezonden persbericht