Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 21-04-2009

JONGEREN KRIJGEN LANGZAAM CRISISSTRESS

De kredietcrisis houdt jongeren steeds meer bezig. Een op de drie jongeren maakt zich zorgen over de toekomst. Een half jaar geleden was dit nog een kwart. Deze groep is vooral onzeker over het vinden van een baan. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EÉNVANDAAG, en NOS Headlines onder 1900 jongeren.

Familiezorgen
Eenderde van de jongeren constateert financiële problemen bij familieleden. Dit was in oktober vorig jaar nog eenvijfde. Veel genoemd wordt verlies van werk, waardevermindering van aandelen en problemen bij de verkoop van een woning. Een opmerking van een deelnemer: "Mijn ouders moesten 200 euro lenen, van mij."

Omscholing
Het kabinet wil voorkomen dat jongeren voor hun 27e een beroep moeten doen op de bijstand. Moeten jongeren als ze een jaar werkloos zijn een baan onder hun niveau accepteren? De helft is het hiermee eens, de andere helft niet. Verplicht omscholen tot een ander beroep vindt bijna zestig procent onterecht. Omscholen naar een baan in de zorg doen jongeren alleen wanneer de zorgsector beter zou betalen.

Crisisaanpak
Een half jaar geleden was tweederde van de jonge deelnemers nog enthousiast over de crisisaanpak van het kabinet; nu is dat gezakt naar de helft. Wat vinden jongeren van de verhoging van de pensioenleeftijd? Veertig procent geeft aan dat de pensioenleeftijd naar 67 jaar kan; de helft houdt het graag bij 65 jaar.

Dit is een onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EÉNVANDAAG, in samenwerking met NOS Headlines. Dit is de tweede keer dat het panel ondervraagd is over de kredietcrisis.

Voor meer informatie: www.top-x.nl




EenVandaag