Gemeente De Wolden
Zuidwolde, 21 april 2009

                    Persbericht
Mantelzorg, gedeelde zorg bij gemeente De Wolden

Het college van burgemeester en wethouders van De Wolden heeft het mantelzorgbeleid 2009-2011 vastgesteld. Centraal in deze uitvoeringsnota staan verschillende acties onder de noemer 'Mantelzorg, gedeelde zorg!'. Een mantelzorger is iemand die vanuit een persoonlijke relatie extra hulp en zorg geeft aan een familielid (ouders, kinderen, partner, broer, zus) dat aangewezen is op de hulp van anderen. Ook dergelijke hulp aan vrienden, buren en kennissen wordt gezien als mantelzorg. Tot aan 2011 zet de gemeente De Wolden actief in op een aantal thema's, zoals communicatie, waardering en respijtzorg om de zorg te delen met de mantelzorger.

Communicatie. Het informeren over de mogelijkheid van het krijgen van ondersteuning is de komende jaren belangrijk. De gemeentegids 2010 en www.wmodewolden.nl zijn bijvoorbeeld de communicatiemiddelen die hiervoor ingezet gaan worden. Ook worden relevante artikelen geplaatst op de gemeentepagina in De Wolder Courant.

Waardering. Ook waardering is een belangrijk onderwerp. De gemeente start een pilot voor waarderingsvouchers; een tegoedbon voor toegang tot activiteiten zoals film, theater, dierentuin of attractiepark. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende leeftijdsgroepen van de mantelzorgers.

Respijtzorg. Aan mantelzorgers die zich overbelast voelen, wordt de mogelijkheid geboden om even afstand te nemen van de zorg. Dit gaat gebeuren in de vorm van een pilot voor zogeheten respijtarrangementen. Het bijkomen van de dagelijkse zorgverantwoordelijkheid staat hierbij centraal.

De uitvoering van het mantelzorgbeleid is neergelegd bij het Contactpunt Mantelzorg dat onderdeel is van Stichting Welzijn De Wolden. Ook het Steunpunt Mantelzorg speelt een belangrijke rol. Welzijn De Wolden heeft een beroepskracht die zich bezig houdt met het lokaliseren van mantelzorgers en hen daardoor praktische ondersteuning kan bieden. Wie zijn de mantelzorgers en waar hebben zij hulp bij nodig? Het Steunpunt Mantelzorg kan in beeld komen als de hulpvraag van de mantelzorgers gespecialiseerder wordt. Ook kan deze instelling ingezet worden voor het regelen van vrijwillige thuiszorg.

De uitvoeringsnota 'Mantelzorg, gedeelde zorg!' is in nauw overleg tot stand gekomen met een speciaal hiervoor opgerichte klankbordgroep. Hierin zit een vertegenwoordiging van de Wmo Raad, Stichting Welzijn De Wolden en het Steunpunt Mantelzorg. De klankbordgroep blijft ook de komende jaren het beleid monitoren.


                            ///////////////////////////////////////




Gemeente De Wolden