Ingezonden persbericht


Persbericht

Plaatsdatum
Den Haag21 april 2009
Van

Kamer van Koophandel Nederland

Zelfstandig ondernemen blijft onverminderd populair

Ondanks de economische crisis blijft het zelfstandig ondernemerschap voor veel mensen een aantrekkelijke optie. Dit blijkt uit het aantal startende ondernemers dat zich in de eerste drie maanden van 2009 bij de Kamer van Koophandel liet inschrijven. Met 9 : duizend nieuwe starters in maart alleen al, ligt dat aantal zelfs 600 boven het aantal inschrijvingen in dezelfde maand in 2008. Opmerkelijk, aangezien 2008 met 107.400 startende ondernemers een topjaar was, zo valt te lezen in - het vandaag op het Jaarcongres van de Kamer van Koophandel gepresenteerde - Startersprofiel 2008.

Het aantal starters is in 2008 het sterkst gestegen in de dienstensector. 54% van alle startende ondernemers was actief binnen deze sector (2007: 46%). De bouwsector en detailhandel zijn goed voor respectievelijk 18 en 13 procent. Het aandeel vrouwelijke ondernemers onder starters neemt in 2008 iets af, na een aantal jaren van aanmerkelijke groei. Inmiddels is 1/3 van de startende ondernemers vrouw. Het aandeel ZZP'ers binnen de totale groep starters is vanaf 2005 flink gestegen. Waar in 2005 nog 84: procent van de starters als ZZP'er kon worden aangemerkt is dit in 2008 89 procent.

Onder de buitenlandse starters is het aantal Polen in 2008 flink afgenomen. In totaal zijn 1.910 Polen gestart als ondernemer in Nederland, een daling van 33 procent ten opzichte van 2007. De snelst groeiende groep buitenlandse starters zijn nu Bulgaren en Roemenen, die met respectievelijk 1.590 (+ 63%) en 520 (+ 77%) starters een enorme groei ten opzicht van 2007 hebben doorgemaakt. Dit heeft alles te maken met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie, per 1 januari 2007. De meerderheid van deze groep startende ondernemers is actief in de bouw- en dienstensector.

Om meer te weten te komen over de motieven om te gaan ondernemen in crisistijd, deed de Kamer van Koophandel onderzoek onder in 2009 gestarte ondernemers. Voorzitter van Kamer van Koophandel Nederland Frans Lavooij: 'Wat opvalt is dat de prikkel om te gaan ondernemen in verreweg de meeste gevallen een positieve is. Ontslag wordt sporadisch als reden opgegeven. De drijfveren om te ondernemen zijn kennelijk crisis-proof. Het gaat ook nu, als altijd, om kansen zien en kansen grijpen. 25% van die nieuwe ondernemers geeft zelfs aan de crisis als een positieve prikkel te hebben ervaren. ' Hoewel driekwart wel degelijk verwacht dat ook hun branche getroffen wordt en tweederde de acquisitie ziet teruglopen, zou driekwart van hen evengoed aspirant-ondernemers adviseren hun ondernemersambitie gewoon te volgen.

Tijdens het Jaarcongres wordt tevens het boekje Verder met Ondernemen gepresenteerd, waarin diverse KvK-projecten en activiteiten op landelijk en regionaal niveau worden beschreven en daardoor een goed beeld geeft van wat de Kamers zoal ondernemen om ondernemers verder te laten komen met hun ondernemersambitie.