Ingezonden persbericht


Vijf interviews op shortlist De Luis

De jury van De Luis, de prijs voor het beste interview in 2008, heeft vijf vraaggesprekken genomineerd. Op dinsdag 21 april zal de uiteindelijke winnaar worden bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst bij Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

De jury van De Luis boog zich op maandag 6 april over 55 ingestuurde vraaggesprekken (radio, tv, tijdschrift en krant). Daarbij viel vooral de hoge kwaliteit van print-interviews op.

De vijf genomineerde interviews zijn:

Renske de Greef interviewde voor het tijdschrift Linda zanger/entertainer Gerard Joling (juli 2008)

Jan Tromp (de Volkskrant) interviewde ex-advocaat Piet Doedens (20 december 2008)

Joost Oranje interviewde voor NRC Handelsblad Jan Marijnissen (20/21 december 2008)

Karolien Knols interviewde voor het Volkskrant Magazine Kader Abdolah (26 april 2008)

Irene Houthuijs interviewde feministe Heleen Mees (NPS / Holland Doc, uitgezonden op 24 februari 2008 op Radio 1)

De interviews zijn vanaf vandaag te lezen of te beluisteren via de website www.deluis.nl

Handdruk
De uiteindelijke winnaar ontvangt een bronzen beeldje van een luis en mag zijn handdruk zetten in een tegel die in een 'walk of fame' wordt gelegd voor de Tilburgse journalistenopleiding. Daar liggen al tegels met handdrukken van de eerdere winnaars: Steffie Kouters (2006) en Coen Verbraak (2007). Op dinsdag 21 april wordt eveneens bekend welke student de 'Studentenluis' wint. In die categorie waren 22 inzendingen.

Essentie van journalistiek
De Luis is een initiatief van Fontys Hogeschool Journalistiek. De opleiding wil ermee het belang onderstrepen van de essentie van de journalistiek: het oprecht willen weten. Het interview raakt dat doel in het hart. In de jury zaten dit jaar: Coen Verbraak (winnaar 2007), Dick Hofland (Geassocieerde Pers Diensten, GPD), Mieke van der Weij (onder andere Tros Kamerbreed en Met het Oog op Morgen), Wilfred Genee (onder andere RTL, BNR) en Theo Dersjant (namens Fontys Hogeschool Journalistiek).

//// EINDE PERSBERICHT ////