Ingezonden persbericht


PERSBERICHT science center NEMO
Amsterdam, 15 april 2009

Ruimtecapsules op avontuur
Gratis tijdelijke tentoonstelling in NEMO

Wat hebben mobiel bellen, het navigatiesysteem in de auto en het dagelijks weerbericht met elkaar gemeen? Dat ze mogelijk zijn door ruimtevaart. Om te laten zien wat ruimtevaart betekent voor ons dagelijks leven, komt de tentoonstelling Ruimtevaart in Nederland naar science center NEMO. De tentoonstelling bestaat uit ruimtecapsules die informatie geven over de Nederlandse ruimtevaart. Op monitoren op de capsules kunnen jong en oud in talrijke films van 2 à 3 minuten de ontwikkelingen in de ruimtevaart bekijken. De tentoonstelling is van 21 april tot 1 juni 2009 zonder entreebewijs in NEMO te bezichtigen.

Ruimtevaart voor iedereen
Iedereen in Nederland heeft profijt van de ruimtevaart. Op veel gebieden zoals communicatie, navigatie, weerkunde, astronomie en fysica, is de invloed van ruimtevaart dagelijks merkbaar. Door ruimtevaart worden veel nieuwe geavanceerde producten ontwikkeld die het dagelijks leven veraangenamen en in de gezondheidszorg zelfs nieuwe levensreddende acties mogelijk maken.

De tentoonstelling Ruimtevaart in Nederland is ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR). De komende maanden zal de tentoonstelling nog enkele andere locaties in Nederland aandoen.

Internationaal Jaar van de Sterrenkunde
2009 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal jaar van de Sterrenkunde. In dit jaar wordt herdacht dat de telescoop als astronomisch instrument haar intrede deed. In het jaar 2009 worden ook twee belangrijke ESA satellieten gelanceerd. Nederland speelt in elk van deze lanceringen een belangrijke rol.

Zoeken naar leven
In de week dat Ruimtevaart in Nederland landt lanceert NEMO nog een ander ruimtespektakel. Vanaf 23 april 2009 is de tentoonstelling Zoeken naar leven open. Bezoekers ontrafelen het mysterie van het leven, vanaf de Big Bang tot in de verre toekomst, op aarde en in het heelal.

/// Einde persbericht ///

Over science center NEMO
NEMO is het grootste science center van Nederland met vijf etages vol interactie op het gebied van wetenschap en technologie. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Locatie: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam (bovenop de IJ-tunnel op 10 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station). Voor meer informatie: www.e-NEMO.nl.

Noot voor de redactie (