Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verenigde Staten blij met Nederlandse inbreng G-20

20 apr 2009 | De Verenigde Staten verwelkomen het pleidooi van Nederland binnen de G-20 voor het tegengaan van protectionisme.

Dat verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton in Washington na een gesprek met haar Nederlandse ambtgenoot Verhagen.

De G-20 bestaat uit 19 landen met de belangrijkste nationale economieën, aangevuld met de Europese Unie. De G-20 is sinds het begin van de internationale financiële crisis regelmatig bij elkaar geweest om zich te buigen over oplossingen. Nederland is daarbij aanwezig als vertegenwoordiger van de Europese Unie.

"De VS stelt de Nederlandse inbreng over maatregelen tegen de economische crisis ook in de toekomst op prijs," aldus minister Verhagen. "De afgelopen maanden heb ik met collega's gesproken over de toegevoegde waarde is van onze aanwezigheid in de G-20. Het is uitstekend voor onze internationale positie dat de Nederlandse opstelling weerklank vindt."

Minister Verhagen sprak in Washington verder over Afghanistan, het Midden-Oosten, de piraterij voor de kust van Somalië en manieren om gezamenlijk met de VS respect voor mensenrechten te vergroten. Verder ontmoet minister Verhagen in Washington onder meer de speciaal gezant voor Iran en de Golf, Ross, en de speciaal gezant voor Afghanistan en Pakistan, Holbrooke.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl