Raad van State


dinsdag 21 april 2009
10.45 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oss heeft verleend aan Ossfloor Tapijtenfabrieken voor het veranderen van een tapijtfabriek aan de Kantsingel in Oss. Omwonenden hebben naar eigen zeggen al jaren ernstige klachten ten aanzien van stank en geluid afkomstig van de fabriek. Het gemeentebestuur heeft aan de vergunning nieuwe geluidsvoorschriften verbonden. Omwonenden voeren aan dat deze nieuwe voorschriften niet toereikend zijn. De Raad van State heeft in een uitspraak van augustus 2008 een eerder aangepaste milieuvergunning voor de tapijtenfabriek vernietigd. Deze uitspraak met zaaknummer 200701047/1 is op deze site te lezen. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het gemeentebestuur de vergunning wederom aangepast. De omwonenden zijn het er nog steeds niet mee eens en zijn wederom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200805121/1 en 200805479/1)

12.30 uur

Zitting over de beëindiging door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zeeburg van de subsidierelatie met de Stichting Welzijn aan het IJ. De stichting is een van de organisaties die vanaf mei 2004 zorgen voor de uitvoering van het welzijnswerk in stadsdeel Zeeburg. Het stadsdeel heeft naar aanleiding van diverse ontwikkelingen, waaronder de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de noodzaak van bezuinigen op het welzijnswerk, besloten om de subsidierelatie te beëindigen. Het stadsdeel heeft ervoor gekozen om de oude wijze van subsidiëring te beëindigen en via een aanbestedingsprocedure vanaf 2008 één aanbieder te selecteren. De Stichting is het niet eens met de beëindiging en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, nadat de rechtbank van Amsterdam haar in juli 2008 in beroep in het ongelijk heeft gesteld. (zaaknummer 200806623/1)
13.30 uur
wethouders van Gouda heeft verleend aan ProRail voor het in bedrijf hebben van het spoorwegemplacement in Gouda. Prorail is het niet eens met de geluidsnormen die het gemeentebestuur in de vergunning heeft gesteld. Deze zijn volgens ProRail te streng. ProRail verzoekt de Raad van State dan ook de milieuvergunning op dit onderdeel te schorsen. (zaaknummer 200901913/1)

15.30 uur

Zitting over de dwangsommen die het college van burgemeester en wethouders van Leerdam heeft opgelegd aan Tinq B.V. wegens overtreding van de Wet milieubeheer voor de tankstations aan de Provincialeweg en de Energieweg in Leerdam. Het gaat om onbemande tankstations. Het gemeentebestuur is van mening dat er onvoldoende toezicht is. Tinq stelt zich op het standpunt dat er wel voldoende toezicht is, omdat er camera's aanwezig zijn en omdat er afspraken zijn gemaakt met winkels in de buurt die toezicht houden. De zitting gaat ook over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht om dezelfde reden heeft opgelegd aan Tinq voor het tankstation aan de Amalia van Solmstraat in Dordrecht. Tinq verzoekt de Raad van State om de dwangsom te schorsen. (zaaknummers 200902457/1 en 200902458/1)