Dienstenbond CNV

Nieuws

20 april 2009

Een nieuwe cao Banden- en Wielen afsluiten wordt nog een hele toer

Op woensdag 15 april jl. was de tweede ronde van de onderhandelingen over uw cao. Opnieuw was minstens het behouden van uw koopkracht de insteek van CNV Dienstenbond. En opnieuw gaven werkgevers aan te opteren voor de `nullijn' ten behoeve van behoud van de bestaande werkgelegenheid. Tussendoor spelen onderwerpen als de uitleg van het op centraal niveau afgesloten centraal akkoord, het stijgen van uw pensioenpremie en het willen flexibiliseren van werktijden. Kortom, het zal een hele toer worden om voor u een nieuwe, acceptabele cao af te sluiten.

De keuze tussen werk of loon.
In de eerste onderhandelingsronde was dit al duidelijk geworden. Werkgevers vinden dat wij moeten afzien van een loonsverhoging ten behoeve van het kunnen behouden van werkgelegenheid. De vorige keer hebben wij al gezegd dat er natuurlijk wel iets te zeggen is voor zo'n afspraak. Maar zodra we gaan praten over de vereiste garanties en de controleerbaarheid daarvan, dan is het vooralsnog heel lastig om hier vorm aan te geven. Werkgevers hebben ons nu voorgesteld om voorafgaande aan de volgende onderhandelingsronde (die is op 28 april a.s.) in klein verband te onderzoeken of er modellen kunnen worden bedacht?

Koopkrachtbehoud.
Het tussen werkgevers, werknemers en kabinet op centraal niveau afgesloten `sociaal akkoord' spreekt van koopkrachtbehoud. In dat geval kijken wij naar de actuele inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over de eerste drie maanden van dit jaar zit de inflatie tegen de 2%. Voor ons een belangrijk punt van aandacht.

Met de door werkgevers voorgestelde nullijn komt u minstens eenzelfde percentage achter te lopen op inflatie. Tellen we daar de recente, noodzakelijke stijging van uw pensioenpremie bij op, dan gaat u in onze optiek zelfs geld inleveren. Vanuit die gedachte heeft CNV Dienstenbond aan werkgevers gevraagd of zij die situatie willen laten ontstaan? Met andere woorden, of zij zelfs dan geen enkele ruimte willen bieden voor een structurele loonsverhoging?

Daarop hebben werkgevers aangegeven op dit punt eerst hun huiswerk te willen doen. Zij gaan een vergelijking maken tussen de netto-inkomens op 31 december 2008 en 31 januari 2009 voor een drietal functies: de leerling-monteur, de monteur en de bedrijfsleider.

Wordt het toch een lang onderhandelingsproces?
Ondanks dat alle partijen deze onderhandelingen zijn begonnen met de goede intenties om zo spoedig mogelijk tot een nieuwe cao te komen, acht CNV Dienstenbond op basis van de laatste onderhandelingsronde de kans groot dat het juist een langdurig proces zal gaan worden. Weliswaar wordt er in goede verhoudingen en constructief met elkaar gesproken, het huidige economische tij maakt de kans op een spoedige afspraak over een nieuwe cao erg klein.

Hoe nu verder?
In ieder geval gaan we wel door met waar we mee door kunnen gaan. Zo is de cao-werkgroep die zich bezig houdt met de ontwikkeling van een levensfasebewust personeelsbeleid (LBP) nog altijd druk aan de slag. Hier wordt bij wijze van spreken gezaaid om hopelijk ook ooit te kunnen oogsten?

En natuurlijk valt er ook over de pilot flexibilisering werktijden nog veel te zeggen.

Op dinsdag 28 april a.s. is de volgende onderhandelingsronde en daarna zullen wij u opnieuw informeren. Eventuele tussentijdse ontwikkelingen melden wij via onze website www.cnvdienstenbond.nl/bandenwielen

Blijft u vooral met ons meedenken!

Naar aanleiding van onze vorige Info hebben diverse mensen de moeite genomen om inhoudelijk te reageren en ook mee te denken over oplossingen. Dit is een goede zaak en wordt ook bijzonder op prijs gesteld. Daarom geldt ook nu eenzelfde uitnodiging.

Reageren kan per e-mail (m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl) of per post (antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp) onder vermelding van "CAO Banden en Wielen 2009".

Wij rekenen op vele reacties van uw kant!

Indien u naar aanleiding van deze Info vragen en/of opmerkingen heeft kunt u terecht bij uw cao-onderhandelaar Martijn den Heijer via telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail
m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl.