Deltion College


Cursisten Deltion geïnspireerd door Annie M.G. Schmidt

Boekje Deltion cursisten gepresenteerd op Amsterdam Wereldboekenstad

Jip en Janneke, Minoes, Pluk van de Petteflet; veel mensen kennen deze boeken uit hun jeugd. Ze hebben ze zelf gelezen, of ze werden eruit voorgelezen door hun vader of moeder. Maar niet iedereen kent Annie M.G. Schmidt van vroeger. Sommige mensen leren haar boeken pas veel later kennen. Zoals de cursisten van de afdeling Educatie locatie Kampen van het Deltion College uit Zwolle, die het traject lezen en schrijven volgden, met als bijzonder resultaat het boekje âIk staar maar te staren; reacties op Annie M.G. Schmidtâ. Op dinsdag 21 april âtijdens de slotweek van Amsterdam Wereldboekenstad- wordt het boekje om 15.00 uur gepresenteerd op het waterlooplein in Amsterdam.

Het boekje is geschreven door cursisten die voorheen moeite hadden met lezen, omdat ze bijvoorbeeld maar korte tijd naar school zijn geweest. Of omdat ze pas later in Nederland zijn komen wonen. Veel van hen dachten dat ze nooit een boek of gedicht zouden lezen. Zeker niet voor hun plezier. Tot ze zich aanmeldden voor een lees- en schrijfcursus bij Deltion. Stapje voor stapje leerden ze lezen en schrijven. Ze leerden zelf een boodschappenlijstje te maken en de verzekeringspapieren te lezen. En het werd pas echt leuk toen ze met Annie M.G. Schmidt begonnen. De cursisten leerden onder woorden te brengen wat deze gedichten bij hen opriepen. En zo schreven ze vaak voor het eerst in hun leven zélf een mooi verhaal of gedicht. Deze verhaaltjes zijn gebundeld in het boekje: âIk staar maar te staren; reacties op Annie M.G. Schmidtâ. Het boek bestaat uit drie delen. In elk deel komen cursisten van een ander ROC aan het woord.

âIk staar maar te starenâ verschijnt als onderdeel in de serie leeslicht, een serie boeken die zich richt op mensen die moeite hebben met lezen. In deze serie verschenen tijdens de Amsterdam Wereldboekenstad drie nieuwe delen, elk deel heeft één van de iconen (Spinoza, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt) van Amsterdam Wereldboekenstad als onderwerp. Het Deltion College is tijdens de presentatie aanwezig met zeven cursisten en leraren: Liesbeth de Lange en Hanneke van Vilsteren van team Educatie uit Kampen.