Miljoen voor voorvechters vrijheid van meningsuiting

21/04/2009 07:00

Roland Berger Strategy Consultants

Roland Berger Foundation reikt Human Dignity Award 2009 uit

Miljoen voor voorvechters vrijheid van meningsuiting

Amsterdam, dinsdag 21 april 2009 - Dit jaar gaat de 'Roland Berger Human Dignity Award' - om vredelievende samenwerking in de wereld te bevorderen' naar de internationale organisatie 'Reports Without Borders' en de Iranese mensenrechtenactiviste Dr. Shirin Ebadi. Federal President van de stichting, Horst Köhler, overhandigt de onderscheidingen vandaag tijdens een ceremonie in Berlijn. De winnaars delen de 1 miljoen euro die hierbij hoort.

"Vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot informatie zijn elementaire mensenrechten en de fundamenten van een functionerende democratie," zegt Prof. Dr. H.C. Roland Berger, oprichter en voorzitter van de 'Board of Trustees' van de Roland Berger Foundation. "Zo lang mensen nog steeds gestraft worden voor het uiten van hun mening of voor het openbaar maken van de schending van mensenrechten, moeten we de persvrijheid beschermen."

Reporters Without Borders

80% van de wereldbevolking heeft vandaag de dag beperkte of überhaupt geen toegang tot onafhankelijke verslaggeving. Het recht van vrijheid van meningsuiting wordt vaak genegeerd: in de afgelopen tien jaar zijn een paar honderd journalisten vermoord en duizenden gearresteerd, ontvoerd of verbannen. Het in Parijs gevestigde 'Reporters Without Borders' strijdt al bijna 25 jaar voor persvrijheid in de wereld en helpt ook journalisten in nood. De organisatie heeft zichzelf de missie gesteld om schending van persvrijheid vast te leggen, te publiceren en om journalisten en media te ondersteunen die in de problemen zijn. Voor deze belangrijke activiteiten die in dienst staan van menswaardigheid ontvangt 'Reporters Without Borders' de 'Roland Berger Human Dignity Award 2009', ondersteund met 900.000 euro.

Dr. H.C. Joschka Fischer, voormalig minister van buitenlandse zaken in Duitsland en lid van de commissie die de onderscheidingen bepaalt, licht de beslissing van de jury toe: "Journalisten nemen een groot persoonlijk risico wanneer ze verslag doen vanuit een oorlogsgebied of zich bijvoorbeeld uitspreken tegen autoritaire regimes. Ze worden bedreigd, lastig gevallen, aangevallen of gearresteerd en vaak loopt hun familie ook gevaar. Daarom moeten journalisten beschermd en ondersteund worden in hun werk binnen en buiten hun landsgrenzen." Tijo Collot d'Escury, managing partner van Roland Berger Nederland vindt de keuze van de jury zeer terecht: "Door de onderscheiding aan 'Reporters Without Borders' uit te reiken, kan de stichting het ideaal van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting te stimuleren."

Dr. Shirin Ebadi

Ook de Iranese mensenrechtenactivist Dr. Shirin Ebadi ontvangt dit jaar de 'Roland Berger Human Dignity Award'. Dr. Ebadi vecht al 30 jaar als advocaat, auteur en professor voor de rechten van vrouwen en kinderen. Vanwege haar juridische werk worden zij en haar familie constant bedreigd en publiekelijk zwart gemaakt. Sinds begin dit jaar heeft zij onder toenemende druk haar activiteiten als mensenrechtenadvocaat moeten opgeven. Door haar de onderscheiding en bijbehorende 100.000 euro te overhandigen, eert en ondersteunt de Roland Berger Foundation haar toewijding bij het verdedigen van mensenrechten over de hele wereld.

Over de prijs

De 'Human Dignity Award' erkent en ondersteunt individuen die zich als een succesvol rolmodel op uitstekende wijze verdienstelijk hebben gemaakt in het respecteren, promoten en beschermen van menselijke waardigheid en mensenrechten. Het is de hoop van de oprichters dat anderen dit voorbeeld zullen volgen. Aan de prijs is een bedrag gekoppeld van 1 miljoen euro om op lange termijn ondersteuning te kunnen bieden aan de prijswinnaars in hun strijd voor een waardig bestaan.

Over de Roland Berger Foundation

De Roland Berger Foundation is gevestigd in München en is een onafhankelijke stichting volgens Duits recht. De stichting is opgericht door Prof. Dr. Roland Berger op 27 maart 2008. Sinds de oprichting heeft de Roland Berger Foundation de beschikking over een kapitaal van 50 miljoen euro. De stichting heeft een eigen bestuur en 'Board of Trustees'. De stichting heeft twee doelstellingen: ten eerste wijdt de stichting zich aan het signaleren, bevorderen en beschermen van menswaardigheid en mensenrechten over de hele wereld. De 'Roland Berger Human Dignity Award' wordt ondersteund met 1 miljoen euro om wereldwijd vreedzame samenwerking te stimuleren. Daarnaast heeft de stichting de doelstelling om talentvolle jonge mensen van minder bevoorrechte achtergronden te ondersteunen. Het 'Roland Berger Fit for Responsibility' subsidieprogramma maakt het voor hen mogelijk om educatie van hoge kwaliteit te verkrijgen en dus op eigen kracht hun leven te kunnen ontwikkelen.

Roland Berger Strategy Consultants

Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau, met ruim 2.100 medewerkers in 36 kantoren, verspreid over 25 landen in de wereld. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs en wereldwijd tot de top-5. Roland Berger werd in 1967 in München opgericht en in 2002 opende zij haar Nederlandse kantoor. Sinds deze oprichting groeide de Nederlandse vestiging naar meer dan 70 medewerkers actief in de Nederlandse markt. Zie ook www.rolandberger.nl.





http://www.rolandberger.nl