Stern Groep



Stern wil LIAM overnemen

Stern Groep NV, beursgenoteerde automotive groep, heeft met de heer Rosenberg Polak, curator van het inmiddels failliet verklaarde LIAM, overeenstemming bereikt over de doorstart van (delen van) deze middelgrote Mercedes-Benz dealer in de Randstad. De doorstart kan worden geëffectueerd zodra de NMa heeft verklaard dat geen vergunning is vereist voor deze concentratie.

Stern en Mercedes-Benz
Stern Auto vertegenwoordigt Mercedes-Benz met 13 vestigingen in Amsterdam-West, Amstelveen, Utrecht, Almere, Hilversum, Zeist, Veenendaal, Amersfoort, Nijkerk en Ede. Door Stern Auto worden jaarlijks ruim 1.400 Mercedes-Benz personenautoâs, circa 1.500 lichte bedrijfswagens en circa 100 trucks afgezet. Dit betekent een marktaandeel in Nederland van circa 15% met Mercedes-Benz personenautoâs en 15% met bedrijfswagens.

LIAM
LIAM is dit jaar in moeilijkheden geraakt, hetgeen op 2 april jl. leidde tot het faillissement van deze groep. LIAM heeft 7 vestigingen in Leiden, Alphen aan de Rijn, Rijnsburg, Roelofarendsveen, Lisse, Haarlem en Amsterdam-West. De afzet van LIAM in 2008 was ruim 350 Mercedes-Benz personenautoâs, circa 700 lichte bedrijfswagens en 50 trucks. Daarmee behaalde LIAM een marktaandeel in Nederland van bijna 3% met Mercedes-Benz personenautoâs en circa 5% met bedrijfswagens. LIAM had kort voor het faillissement circa 200 werknemers in dienst.

Overname (deel van) LIAM Stern beoogt continuïteit te bieden voor minimaal 4 en maximaal 5 vestigingen van LIAM. De vestiging in Amsterdam-West wordt gesloten, omdat de activiteiten direct zullen worden geïntegreerd met die van Stern Auto in Amsterdam-West. De activiteiten in Lisse werden al vóór 2 april jl. gestaakt. De continuïteit van de service-vestiging in Rijnsburg is onderwerp van studie en is onder meer afhankelijk van de mogelijkheid een passend huurcontract af te sluiten met de verhuurder. De vestigingen in Leiden, Alphen aan de Rijn, Roelofarendsveen en Haarlem zullen na de overname worden toegevoegd aan Stern Auto, maar zullen voorlopig herkenbaar blijven onder de vertrouwde handelsnaam LIAM. Verwacht wordt dat Stern Auto aan circa 100 werknemers van LIAM een arbeidsovereenkomst zal aanbieden. De NMa zal gevraagd worden dit concentratieverzoek met spoed te behandelen.

Overleg met Mercedes-Benz Nederland Stern is voornemens, na afronding van de overname, in overleg te treden met Mercedes-Benz Nederland over de optimale invulling van de vertegenwoordiging van Mercedes-Benz onder het Noordzeekanaal en westelijk van de A2. Het is goed mogelijk dat een belangrijke herschikking nodig is om een optimale vertegenwoordiging van het merk in dit deel van Nederland te bereiken. Dit geldt voor het aantal vestigingen, de locaties daarvan en mogelijk ook de eigendomsverhoudingen. Stern is bereid aan deze noodzakelijke herstructurering van het dealernetwerk in dit deel van Nederland haar medewerking te verlenen.

Stern en Renault
Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt te melden dat Arend Auto, het Renault dealerbedrijf van Stern Groep, de vestiging van het onlangs failliet verklaarde Cuboom in Oisterwijk zal voortzetten. Vanuit deze vestiging zal het rayon Tilburg, dat goed aansluit bij het rayon van Arend Auto in Noord-Brabant, worden bewerkt. Arend Auto heeft al vestigingen in âs Hertogenbosch, Oss, Veghel, Eindhoven, Heeze en Valkenswaard, maar ook in Amsterdam, Zaandam en Volendam.

Invloed op het resultaat Stern Groep verwacht dat zowel de uitbreiding bij Stern Auto als die bij Arend Auto direct positief zullen bijdragen aan het resultaat van Stern Groep.

21-04-2009