Gemeente Mook & Middelaar


De achterkant van het schilderij; tentoonstelling over restauratie en behoud van kunst in het gemeentehuis

zomer09.jpg

Met ingang van 20 april 2009 is in het gemeentehuis de nieuwe zomerexpositie van de Stichting Jacques van Mourik te bezichtigen. Deze heeft dit jaar als thema 'Behoud en Beheer'

Zelden zullen beheerders van een kunstcollectie met zoveel gretigheid gezocht hebben naar beschadigingen van de in hun bezit zijnde kunstwerken. Craquelures en scheuren in het doek, verkleuringen van de verf en verfverlies werden met enthousiasme bekeken. Vergeeld papier met weervlekken, een vuilwaas en scheuren, allemaal even mooi om te tonen. Keramiek waar stukken of scherfjes van af zijn: heel welkom. Beschadigde schilderijlijsten: prachtig.

Het is natuurlijk een merkwaardige manier om zó naar een collectie te kijken. Want meestal wordt elke aanwinst uiterst kritisch bekeken op beschadiging en toestand, met in het achterhoofd de gedachte: wat gaat dát kosten om het weer in orde te krijgen? Om juist dat belangrijke onderdeel van het beheer van een kunstcollectie te belichten, de Restauratie en het Behoud is vorig jaar het plan opgevat om vooral de meest beschadigde schilderijen, schilderijlijsten, beelden, textiel en keramiek te tonen. Natuurlijk met de nodige toelichting, zodat de toeschouwer zelf kan zien wat er bedoeld wordt.

Maar wees gerust, niet alleen de ellende wordt getoond, maar ook de zeer goed gelukte restauraties. Een aantal prachtige olieverfschilderijen, pastels, aquarellen, grafiek en textilia zal bekeken kunnen worden. Zo kunt u een beeld krijgen van wat er allemaal komt kijken bij het aanleggen van een verantwoorde collectie kunstwerken. Ook het omgaan met kunst komt aan de orde tijdens de rondgang door de expositie. De tips voor thuis krijgt iedereen mee.

De tentoonstelling zal tot eind oktober hangen in het Gemeentehuis van Mook (Raadhuisplein 6) en is te bezichtigen op aanvraag, met een lid van het bestuur van de Stichting Jacques van Mourik. Voor groepen worden ook buiten kantooruren rondleidingen gegeven. Entree: 3,50 Euro p.p. en in weekends 4,00 Euro. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Ietje Pinckers, tel.: 024-6961381 of Margreet Janssen Reinen, tel.: 024-3584998.