Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Klink: afbakening compensatie wordt bijgesteld

In een brief aan de Tweede Kamer van 17 april heeft minister Klink laten weten dat de afbakening aangepast gaat worden voor de compensatie van het eigen risico Zorgverzekering. Dat gebeurt samen met een eventuele bijstelling van de afbakening van de Wtcg, de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten.

47 euro biljet De minister reageert daarmee op een brief van de CG-raad over dit onderwerp. Via een meldpunt had de CG-raad veel informatie verzameld over de toekenning en afwijzing van de 47 euro compensatie. Veel VSN-leden hebben met het meldpunt gebeld.

De minister geeft in zijn brief aan de kamer toe dat de kwestie van de afbakening nog niet goed is opgelost.De Tasforce die in het leven is geroepen om dit probleem in kaart te brengen, moet met nieuwe voorstellen gaan komen.

Hij geeft impliciet ook een ernstig knelpunt in de wetgeving aan: de toekenning geschiedt voor een belangrijk deel op basis van gegevens van verzekeraars. Deze gegevens vallen onder de privacy-wetgeving en kunnen niet openbaar gemaakt worden. Daardoor ontstaat een dilemma: of patiëntengegevens worden verstrekt aan uitkeringsinstanties - en daarmee ontstaat een privacyprobleem - of patiënten krijgen een beschikking op basis van oncontroleerbare gegevens. Het laatste woord is hierover voorlopig nog niet gesproken.

Lees de brief van de minister aan de Tweede Kamer. Zie het origineel
21 april 2009

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400