Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Vernieuwing Hordijkerveld

Inwoners Hordijkerveld zien toekomst wijk optimistisch tegemoet

De vernieuwing van Hordijkerveld in Rotterdam-IJsselmonde is ruim over de helft en bewoners zijn optimistisch over de toekomst. Dit blijkt uit een buurtonderzoek, in 2008 uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam, de deelgemeente IJsselmonde en woningcorporatie Vestia Rotterdam Zuid. De helft van de deelnemers aan het onderzoek verwacht dat de vernieuwing voor hen persoonlijk positief zal uitpakken. Zo denken veel ondervraagden dat de wijk mooier en de woningen beter worden. En een groot deel van hen ziet als belangrijk voordeel van de vernieuwingsprojecten dat zij meer met elkaar in contact komen en elkaar beter leren kennen. Of, zoals één van de ondervraagden opmerkte: Het wordt er gezelliger van en de buurt knapt er nog van op ook.

Voor dit onderzoek werden 200 inwoners van Hordijkerveld telefonisch geïnterviewd of schriftelijk geënquêteerd. Gemiddeld gaven zij de wijk een ruime voldoende (bijna een 7). Vooral het groen en de rust worden gewaardeerd. De meeste ondervraagden zijn tevreden over hun woningen en niet van plan binnen vijf jaar te verhuizen. Van de mensen die wel willen verhuizen, wil een groot deel in Hordijkerveld blijven. En hoewel 41 procent van de ondervraagden vindt dat de wijk in 2007 achteruit is gegaan, heeft toch driekwart vertrouwen dat het in de toekomst beter wordt. Bij dit alles geldt dat de bewoners van de 55+woningen en de eengezinswoningen in zuid-Hordijkerveld positiever en optimistischer zijn dan de bewoners van de portiek- en galerijflats.

Verbeterpunten
Natuurlijk zijn er ook punten die voor verbetering vatbaar zijn. De ondervraagden noemen de overlast van jongeren als het belangrijkste probleem. Bewoners van de galerijflats noemen daarnaast ook vandalisme. Verder blijken veel bewoners zich te ergeren aan brommers die te hard rijden, fietsers op de stoep en rommel en hondenpoep op straat. De geënquêteerden geven ook aan dat er in de wijk te weinig speelmogelijkheden voor kinderen en voorzieningen voor jongeren zijn.

Aandachtspunten verdere vernieuwing
De tienjarige vernieuwingsoperatie van Hordijkerveld is in 2003 gestart. Het buurtonderzoek laat zien hoe bewoners de vernieuwingen ervaren en welke verbeterpunten zij zien. Op basis hiervan hebben Vestia Rotterdam Zuid en de deelgemeente aandachtspunten benoemd voor de tweede helft van de vernieuwingsoperatie. Nog meer investeren in het groen en de openbare ruimte is de belangrijkste. De aanleg van de singel is hiervan een voorbeeld, net als de ophoogwerkzaamheden komend najaar. De deelgemeente maakt een plan voor onderhoud van het openbare groen en toezicht door middel van buurtpreventie. En als de binnenterreinen zijn opgeleverd, schakelen Vestia en de deelgemeente Mensen Maken de Stad in om de hondenpoep aan te pakken.

Het tweede aandachtspunt betreft (voorzieningen voor) de jeugd. Daarop is bijvoorbeeld al ingespeeld met de SMS mobiel, kinderactiviteiten van Perspect en het Praktijkleercentrum IJsselmonde. Ook heeft de deelgemeente jongerenraden ingesteld die inspraak krijgen op de inrichting van de buitenruimte.

Bij het stimuleren van onderlinge contacten tussen buurtbewoners, het derde aandachtspunt, speelt de aanpak Mensen Maken de Stad een grote rol. Deze aanpak wordt in opdracht van Vestia en de deelgemeente uitgevoerd door het Opbouwwerk. Voor alle flats zijn straatagendas opgesteld en bewonersgroepen geformeerd die activiteiten organiseren.

Extra aandacht ook voor de portiek- en galerijflats en omgeving. Het buurtonderzoek laat zien dat de bewoners daar minder optimistisch zijn over de toekomst. Vestia investeert met een opknapbeurt van de portiekflats en verbeteringen aan de galerijflats. En met behulp van Mensen Maken de Stad en inzet van de buurthuismeester, besteden de deelgemeente en Vestia juist in dit deel van de wijk extra aandacht aan schoon, heel en veilig.