Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeenteraad Barendrecht

Raad stelt visie vast voor Lagewei-Vrouwenpolder

BARENDRECHT (dinsdag 21 april 2009) ­ Voor het gebied Lagewei-Vrouwenpolder is een visie vast- gesteld die bepaalt hoe het gebied er gaat uitzien. Sleutelwoorden hierbij zijn: zorgzaam en groen, high-tech duurzaamheid en comfortabel en beschut. Het gebied wordt niet alleen bestemd voor wo- ningbouw, maar ook voor andere functies als scholen, bedrijfshuisvesting, gezondheidszorg, voor- zieningen voor de jeugd en andere maatschappelijke functies.

Opheffing OBS De Dubbeldekker
Tijdens de bespreking van het voorstel tot opheffing van openbare basisschool De Dubbeldekker werd door de raad een discussie gevoerd over het maximaal wenselijke aantal locaties per school. Diverse partijen maken zich zorgen over de beperkte omvang van het aantal leerlingen in het openbaar onderwijs en de kwa- liteit van het primair onderwijs bij te weinig leerlingen per locatie. Ze geven aan dat ze het belangrijk vinden dat er voldoende aanbod is van alle soorten primair onderwijs in de gemeente. Hierbij werd door VVD, CDA, SGP/CU en Groen Links een motie ingediend over het maximaal aantal schoollocaties per basisschool. De motie vraagt het college om voor het zomerreces van 2009 tot aanpassing van de verordening voorzienin- gen huisvesting onderwijs gemeente Barendrecht 2008 te komen. Bij uitzondering mogen scholen voor maximaal twee jaar vier over vier locaties beschikken. Wethouder Van Deursen van onderwijs zal de voor- en nadelen van de motie meenemen in het overleg met de scholen.

Integraal Veiligheidsbeleid
Tijdens de raadsvergadering is de nota Integraal Veiligheidsbeleid vastgesteld. Deze nota geeft de manier weer waarop de gemeente de samenwerking met interne en externe partners en de samenhang en afstem- ming van veiligheidsvraagstukken wil verbeteren. Doel is een schoon, heel en veilig Barendrecht, een plaats waar bewoners zich veilig voelen. Het gaat hier om de fysieke veiligheid met aandacht voor zowel preventie als voor handhaving. De veiligheid wordt op vele gebieden aangepakt: veilige woon- en leefomgeving, be- drijvigheid en veiligheid, jeugd en veiligheid, fysieke veiligheid en integriteit en veiligheid. De concrete acties uit het plan moeten voor 31 december 2012 zijn gerealiseerd.

Doorstromingsmaatregelen rondwegen Barendrecht
Voor een goede bereikbaarheid van alle delen van de gemeente is het van belang dat het verkeer op de twee rondwegen kan blijven doorstromen. Om dat doel te bereiken heeft de gemeente de verkeersstromen onderzocht en een plan opgesteld. De raad heeft ingestemd met de uitvoering hiervan. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het (nog) geen zin heeft andere verbindingen onder de A29 open te stellen voor autoverkeer totdat de A15 is verbreed en hierdoor een verschuiving in de verkeersstromen heeft plaatsgevonden. Maat- regelen die de komende jaren wel zullen worden uitgevoerd zijn onder andere het verbreden van de Kilweg tussen de Middelweg en de 3e Barendrechtse weg en het verbreden van de rotonde Kilweg-3e Barendrecht- seweg.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht