Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam/Arnhem, 21 april 2009

Air Products sponsort waterstofauto's in Shell Eco Marathon

Air Products, een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, sponsort de vier Nederlandse teams die met waterstofauto's aan de 25e editie van de Shell Eco Marathon deelnemen. De sponsoring is een vervolg op de succesvolle samenwerking vorig jaar met het team The Hydro Cruisers van de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk. Dat team won vorig jaar met een verbruik van één op 848 kilometer de marathon met zijn waterstofaangedreven Sharky2 in de klasse 'UrbanConcepts'. Air Products levert niet alleen de waterstof aan de teams, maar heeft de teams samen met Shell uitgebreide voorlichting gegeven over de technische aspecten en veiligheidsvoorzieningen voor het werken met waterstof.

Air Products sponsort dit jaar alle vier de teams, die zich ingeschreven hebben met waterstofauto's. Naast The Hydro Cruisers van de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk, dat weer in de categorie 'UrbanConcepts' deelneemt, zijn dat het Eco-Runner Team Delft van de TU Delft, Team Phidippides van de Hogeschool Rotterdam en Triple-X van Damstede in Amsterdam. De laatste drie teams komen uit in de categorie 'Prototypes'. De andere drie Nederlandse deelnemers zijn de Green Guardians, The Leekburners en Roses-4-Eco, maar die rijden op andere brandstoffen.

De Shell Eco Marathon wordt dit jaar voor de 25e keer georganiseerd. Het evenement vindt plaats op het EuroSpeedway circuit in het Duitse Lausitz. Er doen dit jaar 200 teams mee uit 25 landen uit Europa, Noord-Amerika en Azië. Vooral de aanwezigheid van 12 teams uit Azië toont aan, dat de Shell Eco Marathon zich in een groeiende belangstelling mag verheugen. De uitdaging is voertuigen te ontwerpen, te bouwen en te testen, die het verst rijden met zo weinig mogelijk energie c.q. brandstof. Het huidige record -3.836 kilometer op het equivalent van een liter brandstof- dateert uit 2005. De teams kunnen meedoen met voertuigen, die rijden op conventionele brandstoffen (benzine, diesel of LPG) of alternatieve brandstoffen (biobrandstof, ethanol, zonne-energie of waterstof). Er zijn twee categorieën: 'Prototypes' en 'UrbanConcepts'. De 'Prototypes' zijn over het algemeen erg gestroomlijnd en hebben een futuristisch ontwerp, terwijl voertuigen in de klasse 'UrbanConcepts' op conventionele voertuigen gebaseerd zijn. Die laatste categorie wordt overigens steeds populairder. In 2009 is 28% van de inzendingen voor deze categorie bedoeld.

Air Products sponsort de Shell Eco Marathon, omdat het bedrijf van mening is, dat er meer bekendheid gegeven moet worden aan de mogelijkheden en voordelen van het gebruik van waterstof. Veel mensen denken dat waterstof zich als brandstof nog steeds in een experimenteel stadium bevindt, maar er rijden wereldwijd al honderden voertuigen op waterstof. De Shell Eco Marathon is niet zo maar een race, maar een educatief project om jonge ontwerpers en technici te laten nadenken over innovaties en duurzame oplossingen voor transport en mobiliteit. Air Products vindt het belangrijk om waterstof onder de aandacht te brengen van de jonge generaties, die er later in de praktijk mee te maken krijgen.

Air Products houdt zich al sinds 1993 met de ontwikkeling van waterstoftechnologie bezig. Het bedrijf is niet alleen een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van brandstofcellen en technologie voor transport, opslag en distributie van waterstof. Bij de bijna 100 waterstof tankstations, die het bedrijf wereldwijd heeft gebouwd, tanken per maand duizenden voertuigen, waaronder bussen, auto's, vorkheftrucks en zelfs onderzeeboten. De tankstations staan niet alleen in Amerika en Azië, maar ook Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Groot-Brittannië.


---