Gemeente Utrecht


beantwoording van SV 2009, nr. 38 inzake parkeeroverlast Fort De Klop.


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
38 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 25 maart 2009
en antwoorden door het college verzonden op 21 april 2009)


Op 5 februari 2009 heeft de raad ingestemd met het bestemmingsplan Fort aan de Klop. In de aanloop naar die vaststelling bleek dat één van de heikele punten rondom Fort aan de Klop de parkeeroverlast is. Wethouder Janssen verklaarde in der raadscommissie Stad en Ruimte van 27 januari dat hij een proactief beleid voorstaat t.a.v. het parkeren.

Gezien de niet ideale situatie tussen bestuur van Fort aan de Klop en omwonenden, beloofde de wethouder "hier nog even bovenop" te blijven zitten om te trachten zoveel mogelijk wrevel op te lossen.

D66 betreurt het dat enkele vertegenwoordigers van de omwonenden door het bestuur van Fort aan de Klop niet zijn opgenomen in het bestuur. Wat ons betreft is een open dialoog tussen betrokkenen, hoe moeilijk soms ook, altijd te prefereren boven het via de band moeten spelen van klachten.

Inmiddels blijkt dat de parkeeroverlast nog altijd bij regelmaat zich voordoet. De parkeerplek bij de fortwachterswoning, die niet bedoeld is voor bezoekers, staat zeer regelmatig vol. Ook foutparkeren in de berm, gebeurt vaak. De parkeerplek bij het talud wordt intensief gebruikt. Het gevolg ervan is dat het beheer van het talud tekort schiet. De parkeerplek voelt door zwerfvuil en blubber unheimisch aan, met als gevolg dat er diverse ongewenste en criminele activiteiten plaatsvinden.


Dit alles leidt D66 tot de volgende vragen:


1. Kunt u nagaan hoe vaak er gecontroleerd wordt op parkeeroverlast op Fort aan de Klop? Zo ja, hoe vaak is dat?


Op het fort is geen sprake van parkeeroverlast. Daar mag alleen door exploitant, leverancier en aannemer worden geparkeerd. Gasten van het fort die langs de openbare weg parkeren (1e Polderweg of Vechtdijk), wordt door de exploitant gevraagd om hun auto's te verplaatsen naar het daarvoor bedoelde parkeerterrein in het talud van de Franciscusdreef. Bij de politie zijn geen meldingen bekend over parkeeroverlast op de 1e Polderweg en de Vechtdijk.


2. Zijn er gegevens van de hoeveelheid ingebroken auto's bij het talud? Zo ja, wilt u die verstrekken?


Volgens de exploitant van het fort is in de periode half april 2008 tot en met begin maart 2009 (ruim tien maanden) 26 maal ingebroken in een auto of zijn auto-ruiten ingegooid op het parkeerterrein langs de Franciscusdreef. De politie gaat uit van 31 auto-inbraken, maar maakt in haar registratiesysteem geen onderscheid tussen de Vechtdijk en de Franciscusdreef. Om het aantal inbraken terug te dringen is extra verlichting geplaatst, zijn waarschuwingsborden/ -spandoeken aangebracht, liggen preventiefolders in het fort en heeft de politie tweemaal een lokauto op deze hotspot ingezet. Verder huurt de exploitant parkeertoezicht in en adviseert hij zijn gasten altijd aangifte te doen bij de politie. Een aanvraag voor camerabeveiliging is momenteel in behandeling.


3. Hoe vult u het gemeentelijke proactieve beleid t.a.v. het parkeren in, zoals toegezegd op 27 januari?


Ons parkeerbeleid ter plaatse is pro-actief. In dit verband kan ondermeer worden verwezen naar de aanleg van de 19 parkeerplaatsen in de nabijheid van het fort, de aanleg van een wandelroute van de parkeerplaatsen naar de ingang van het fort, en tal van andere fysieke maatregelen (zoals bewegwijzering, het plaatsen van obstakels om parkeren waar dat niet gewenst is onmogelijk te maken). Verder is in de huurovereenkomst vastgelegd dat parkeren door bezoekers op het fort niet is toegestaan en zijn met de exploitant diverse afspraken gemaakt over het aktief informeren van zijn gasten.


4. Bent u bereid om, i.s.m. de omwonenden, oplossingen en alternatieven te onderzoeken voor de huidige parkeeroverlastproblemen?


Grote parkeerproblemen zijn tot nu toe in de omgeving van Fort aan de Klop niet geconstateerd. Desondanks zullen wij in onze reguliere contacten met de omwonenden het parkeren opnieuw bespreken.


---- --