Ingezonden persbericht


|Utrecht, 20 april 2009                                      |Nr.  7431  |
Aankoop vliegbasis Soesterberg: 'goede deal', 'hele belangrijke beslissing', en 'mooi resultaat.'

Provinciale Staten waren unaniem gelukkig met de aankoop van de vliegbasis Soesterberg door de provincie van Defensie. De aankoop van het gebied, dat tot de ecologische hoofdstructuur behoort, wordt beschouwd als een aanwinst voor de provincie. In navolging van de aankoop, wordt het ruimtelijk plan voor de herinrichting van de vliegbasis 11 juni in PS besproken.

Voor 8 miljoen euro wordt de provincie medio juni eigenaar van ruim 380 hectare grond, voorheen in handen van defensie. Samen met de gemeenten Zeist en Soest wil de provincie het gebied herinrichten tot een natuurgebied met recreatiemogelijkheden en een museumkwartier. De totale kosten van de aankoop, sloop, sanering en herinrichting komen neer op 47 miljoen euro. Provincie en gemeenten willen dit bedrag vooral terugverdienen met de bouw van woningen een de rand van de vliegbasis.

Provinciale Staten zien de potentie van het gebied en zijn van mening dat herinrichting best wat mag kosten. Een aantal partijen gaf aan dat de natuur in dit gebied, dat behoort tot de ecologische hoofdstructuur, moet worden gewaarborgd en niet ten koste van woningen mag gaan in het geval van tegenvallen financiële cijfers. Het ruimtelijk plan wordt 11 juni in PS besproken.



Ingezonden persbericht