Ingezonden persbericht


Dinsdag 21 april 2009

Mediadebat: Gelijke monniken, gelijke kappen?

MediaDebat in samenwerking met Andere Tijden (VPRO/NPS) 20.00-22.00 uur, Felix Meritis in Amsterdam

Met in ieder geval Ad van Liempt, Hubert Smeets, Hugo Schneider, Ab Pilgram en Syp Wynia.

Toen begin jaren '80 lijsttrekker Hans Janmaat van de Centrumpartij ('niet links, niet rechts') beweerde dat Nederland overvol was en alle 'goedkope' buitenlanders 'onze' banen inpikten, werd daar wel tegen geprotesteerd, maar bewust werd er in de media niet veel aandacht aan besteed. Toen partijleider Geert Wilders en de fractieleden van de PVV op 26 maart j.l. 'woest' de Tweede Kamer verlieten tijdens de behandeling van het akkoord inzake de kredietcrisis, stonden journalisten met draaiende camera's, microfoons en pen in de hand hen bij de deur al op te wachten.

Bij de verkiezingen van 1982 haalde de Centrumpartij één zetel, de PVV zit op dit moment met negen zetels in de Tweede Kamer. In 1984 werd Janmaat door de Centrumpartij geroyeerd, bleef als onafhankelijk Kamerlid aan, maar bij de volgende parlementsverkiezing kreeg de door hem opgerichte partij Centrum Democraten geen zetel; pas in 1989 haalde de CD één en in 1994 drie zetels. Na het weglopen van Wilders en de zijnen meldt Maurice de Hond dat bij een volgende verkiezing de PVV weleens tweeëndertig zetels zou kunnen halen.

Hoe anders gaan de media om met Geert Wilders en zijn PVV, in vergelijking met de aandacht die zij besteedden aan Hans Janmaat en zijn Centrumpartij, cq Centrum Democraten?



Ingezonden persbericht