Ingezonden persbericht


I HAVE A DREAM... Vrijheid van meningsuiting, religie en politiek over 15 jaar?

Dinsdag 21 april 2009
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 12,50 / ¤ 8,50 (met korting)

De normen- en waardendiscussie, die door minister-president Balkenende werd ingezet, is langzaam verschoven naar een nationale identiteitsvraag. Nederland lijkt sterk zoekend naar de wortels van de eigen cultuur. Spiritualiteit en levensbeschouwing spelen weer een significante rol in een samenleving waarin ook religies niet meer uitsluitend van elkaar worden gescheiden door de grenzen van de verschillende staten. Men moet andere religies tolereren, maar ook het atheïsme en het secularisme moeten vrijheid van godsdienst erkennen. De godsdienstvrede kan niet meer worden gehandhaafd door de staten: dat zullen de religies tot op grote hoogte zelf moeten doen. In een geglobaliseerde samenleving met veel verschillende bevolkingsgroepen en dus zeer verschillende levensovertuigingen is dat een niet eenvoudige opgave. De democratische rechtsstaat is kwetsbaar geworden en lijkt niet in staat een balans te creëren.

Waar liggen de grenzen van de rechtsstaat in relatie tot de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting? Welke rol speelt de angst voor polarisatie op korte termijn in ontwikkeling van een visie op lange termijn? Wat bepaalt de rechter en wat bepaalt de politiek? Moet de Nederlandse wetgeving meer ruimte beiden aan andere religies en tradities? Welke rol kan de politiek spelen in relatie tot vrijheid van meningsuiting en religie over 15 jaar? En wat is de rol van de media in deze?

Op deze en andere vragen reageren Margalith Kleijwegt (Vrij Nederland) en Atzo Nicolaï (Tweede Kamerlid, VVD) na een inleiding van Sadik Harchaoui (directeur Forum) over de grenzen van de rechtsstaat. Moderator: Steve Austen (Permanent Fellow Felix Meritis)

I Have a Dream... is een gezamenlijk initiatief van Felix Meritis en MEXIT en bestaat uit workshops gedurende de middag gevolgd door een openbare lezing 's avonds over de interculturele samenleving. De serie wordt in september afgesloten met een slotsessie en een essaybundel.

Make a reservation:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl
Information:
www.felix.meritis.nl
Keizersgracht 324
1016 ez Amsterdam t +31 (0)20 62 62 321
f +31 (0)20 62 49 368 felix@felix.meritis.nl
www.felix.meritis.nl