Ingezonden persbericht


Perscommuniqué

CdR/09/CP 038.nl

Brussel, 14 april 2009

Forum: CvdR zwaait creatieve regio's en steden lof toe

Het Comité van de Regio's levert op zijn manier een bijdrage aan het Europese Jaar voor Creativiteit en Innovatie door op 21 en 22 april, in de marge van zijn plenaire vergadering, een Forum aan dit thema te wijden en de creatieve steden en regio's van Europa daarbij centraal te stellen. Tijdens deze twee dagen, georganiseerd in samenwerking met DG Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie en die ook worden bijgewoond door commissaris Jàn Figeľ, zullen debatten, veldbezoeken en getuigenissen elkaar afwisselen. Duidelijk zal worden wat het belang is van innovatie als motor voor en ondersteuning van economische ontwikkeling van steden en regio's.

Ten eerste krijgen 100 jonge "talenten" afkomstig uit regio's van 24 Europese landen en samengebracht in interdisciplinaire werkgroepen de kans om hun persoonlijke projecten via een proces van kruisbestuiving te laten verrijken door de verschillende deelnemers en door de aanwezigheid van prominente academici, ondernemers en institutionele vertegenwoordigers. De winnaars zijn creatieve jonge mensen, tussen de 18 en 30 jaar oud en gekozen uit een totaal van 267 bij het Comité van de Regio's ingediende kandidaturen. Hun projecten hebben te maken met de meest uiteenlopende terreinen: kunst en cultuur, wetenschap, onderzoek en innovatie, media en communicatie- en informatietechnologie, creativiteit in stedelijke ontwikkeling of maatschappelijke innovatie.

Vervolgens kunnen de regio's die prioriteit maken van de bevordering van creatieve bedrijvigheid van deze gelegenheid gebruik maken om hun lokale ervaringen uit te wisselen en te delen. Maandag 20 april vindt er nl. ook een rondetafel plaats en kunnen de deelnemers uit Toledo, Noordrijn-Westfalen, Västra Götland, Pays de la Loire, Zuid-West Engeland en Brno hun proefprojecten uit de doeken doen voor meer dan 400 ingeschreven deelnemers.

Op dinsdag 21 april wordt er een veldbezoek georganiseerd en zullen de jonge talenten en de deelnemers creatief België ontmoeten. Ten eerste wordt een bezoek gebracht aan 'kweekvijvers' van Belgische creativiteit, waarna een debat volgt tussen vooraanstaande vertegenwoordigers van federale Belgische instanties, die hun visie op creativiteit en daarmee samenhangende steunmaatregelen zullen toelichten.

Tot slot zal er tijdens de opening van de Zitting van het Comité van de Regio's ruimte worden gemaakt voor het Forum middels een politiek debat over de prioriteiten als het gaat om het stimuleren van de creativiteit in de regio's.

Het programma van het Forum met het overzicht van de sprekers treft u hier aan.

Kom hier meer te weten over de 100 jonge talenten.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Ongeveer twee derde van de EU-wetgeving wordt ten uitvoer gelegd door lokale en regionale overheden in de lidstaten. Het Comité van de Regio's is in 1994 opgericht om lokale en regionale overheden te laten meepraten over de inhoud van die wetgeving. Het komt vijf maal per jaar in voltallige vergadering bijeen om zijn 344 leden over adviezen over wetgevingsvoorstellen te laten stemmen.

De Europese Commissie (die wetgevingsvoorstellen kan indienen) en de Raad (die - doorgaans samen met het Europees Parlement - de uiteindelijke inhoud van de wetgeving bepaalt) moeten het Comité van de Regio's verplicht raadplegen over voorstellen op tal van beleidsterreinen, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer.

Met het Verdrag van Lissabon gaat het Comité van de Regio's nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het Comité van de Regio's in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Athénais Cazalis De Fondouce

+32 (0)2 282 24 47

Athenais.CazalisdeFondouce@cor.europa.eu

Chris Jones

+32 (0)2 546 87 51

Christopher.Jones@cor.europa.eu