Gemeente Nijmegen

persbericht

21 april 2009

Onderzoeken van start voor dijkteruglegging Lent

Om de Waal meer ruimte te geven, wordt de dijk bij Lent verlegd. De nieuwe inrichting van het gebied moet nog bepaald worden. In dat kader wordt nu onderzoek gestart naar de milieueffecten. Burgemeester en wethouders van Nijmegen en het dagelijks bestuur van het waterschap Rivierenland hebben daarvoor de startnotitie m.e.r. vastgesteld. Binnen de milieueffectrapportage worden komend jaar ontwerpvarianten opgesteld met verschillende accenten op wonen en voorzieningen, recreatie, natuur en culturele activiteiten. Komende maand is er inspraak mogelijk op de onderzoeksvragen in de startnotitie.

Het besluit tot een dijkteruglegging bij Lent is sinds 2006 definitief. Daarmee is vastgelegd dat de dijk 350 meter wordt verlegd, er een nevengeul voor de Waal komt en Veur-Lent een (schier)eiland wordt. De gemeente Nijmegen heeft met de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat afgesproken om een plan te maken voor de nieuwe inrichting van het gebied, om de benodigde onderzoeken daarvoor te doen en de wettelijke procedures voor te bereiden. Omdat het project veel meer inhoudt dan de technische ingreep van een dijkteruglegging, is het project herdoopt in Ruimte voor de Waal.

Na het ruimtelijk plan dat Nijmegen in 2007 heeft opgesteld, is de milieueffectrapportage (m.e.r.) de eerste formele vervolgstap. Hierin wordt onderzocht welke effecten verschillende ontwerpvarianten hebben op het milieu. De vragen richten zich vooral op variatie tussen wonen en voorzieningen, recreatie, natuur en culturele activiteiten in het gebied. Het milieuonderzoek is een van de kaders om een keuze te maken voor de toekomstige gebiedsinrichting. Daarnaast zijn voor Nijmegen de ruimtelijke kwaliteit en activiteiten die aansluiten bij de behoefte van de stad belangrijke invalshoeken in de planvorming.

Tot 12 juni is er voor belangstellenden gelegenheid te reageren op de vragen en onderwerpen die in het milieuonderzoek aan de orde komen. Deze staan in de startnotitie voor de m.e.r. beschreven. Op dinsdag 19 mei is er een informatie- en inspraakbijeenkomst in het Witte Huis in Lent. De startnotitie m.e.r. is in te zien bij het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis en het Wooninformatiecentrum Waalsprong en te downloaden van www.nijmegen.nl

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 23 80
Telefax (024) 329 23 78
E-mail persvoorlichting@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen