Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 21 april 2009

Verwijderen van weesfietsen

Weesfietsen die op het stationsplein en Piet Mondriaanplein staan worden binnenkort verwijderd. Dit is een van de maatregelen om ook in de toekomst voldoende stallingplekken bij station Amersfoort te hebben.

Weesfietsen zijn bruikbare fietsen die al langere tijd in de stalling staan en waarschijnlijk geen eigenaar meer hebben. In de onbewaakte fietsenstallingen wordt een deel van de stallingcapaciteit ingenomen door dergelijke, vermoedelijk achtergelaten fietsen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal fietsen dat langer dan drie weken ongebruikt in de fietsenstalling bij station Amersfoort staat 16 procent bedraagt.

Werkwijze weghalen weesfietsen
Door weesfietsen te verwijderen ontstaat er meer stallingruimte. Om er zeker van te zijn dat een fiets daadwerkelijk een weesfiets is, wordt om de spaak en een gedeelte van het spatbord van een 'vermoedelijk achtergelaten' fiets een sticker gedaan. Op de sticker staat aangegeven wanneer de sticker is aangebracht en dat de fiets binnen 21 dagen gebruikt moet worden. Is de sticker na 21 dagen nog intact, dan wordt de fiets weggehaald door medewerkers van stichting de Opstap. De fiets wordt gedurende drie maanden opgeslagen bij de Opstap, aan de Vanadiumweg 26 in Amersfoort (033 465 93 93) Eigenaren kunnen hier hun fiets tegen betaling ophalen.

Aanpassing APV
Onlangs is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast. Vanaf nu geldt er een maximale stallingduur van 21 dagen voor fietsen op het stationsplein en Piet Mondriaanplein. De fiets kan langer dan 21 dagen bij station Amersfoort worden neergezet in de bewaakte fietsenstalling of in de stalling aan Barchman Wuytierslaan of Smallepad (begin Kersenbaan).

Maatregelen voor voldoende parkeercapaciteit
De fiets wordt door veel mensen gebruikt als vervoermiddel om van en naar het treinstation te gaan. De gemeente Amersfoort wil dit stimuleren en investeert om voldoende stallingruimte bij het station te hebben. In 2009 kan gratis gebruik worden gemaakt van de elektronisch bewaakte fietsenstelling aan de noordzijde van het station aan het Piet Mondriaanplein.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort