Gemeente De Marne


Provincie Groningen neemt bedieningstijden onder de loep

De provincie Groningen bedient een groot aantal bruggen. Als een brug wordt geopend om een schip door te laten ondervindt het wegverkeer daar hinder van. Vooral in de spitsuren kan dit leiden tot wachttijden. Weggebruikers klagen hier regelmatig over en soms leidt het tot ongewenste situaties. Uit een inventarisatie is gebleken dat de huidige regelingen op een aantal plaatsen tot knelpunten leiden. De provincie heeft gekeken hoe en op welke termijn deze knelpunten opgelost zouden kunnen worden.

Veel knelpunten hebben betrekking op hinder die het wegverkeer ondervindt als tijdens het spitsuur een brug worden geopend voor de scheepvaart. In sommige gevallen kan het probleem worden opgelost door een spitsuursluiting in te stellen of door een bestaande spitsuursluiting uit te breiden. Vooral bij vaarwegen met weinig scheepvaart is dit een mogelijkheid. Als er meer scheepvaart is moet een afweging worden gemaakt tussen de gevolgen voor het wegverkeer en de scheepvaart.

Om een goede afweging te kunnen maken over het instellen of uitbreiden van spitsuursluitingen gaan de provincie, de gemeente Groningen en Rijkswaterstaat in de komende maanden van een aantal bruggen precies bijhouden hoe vaak en hoe lang de brug openstaat. In het najaar zullen op basis van de resultaten van dit onderzoek nadere keuzes worden gemaakt.

Vooruitlopend op eventuele andere aanpassingen van bedieningstijden wordt de brug over de Robbengatsluis te Lauwersoog vanaf 1 mei tot 1 oktober 2009 op zondag vanaf 8.00 uur bediend in plaats van vanaf 8.30 uur.

bron: Provincie Groningen, 21 april 2009