GroenLinks

GroenLinks: minister moet snel gelijke behandeling lesbische stellen bij ivf regelen

21 april 2009

GroenLinks wil dat minister Klink snel een eind maakt aan de ongelijke behandeling van lesbische stellen die een ivf-behandeling wensen. De Kamerleden Sap en Heemelaar sluiten zich aan bij de Commissie Gelijke Behandeling die vandaag oordeelde dat er onderscheid wordt gemaakt op grond van seksuele gerichtheid. Zij stellen daarom de volgende vragen aan minister Klink van Volksgezondheid en minister Plasterk van homo-emancipatie.

Jolande Sap
Mathieu Heemelaar

Schriftelijke vragen van de leden Sap en Heemelaar (beiden GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (ingezonden 21 april 2009)


1. Hebt u kennis genomen van de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling over wettelijke voorschriften die de ivf-behandeling van lesbische echtparen frustreren?


2. Bent u met ons van mening dat het ongewenst is dat lesbische stellen niet zelf een donor mogen meenemen voor een ivf-behandeling, terwijl heterostellen dat wel mogen? Zo nee, waarom niet?


3. Bent u bereid de wet voor het gebruik van donorzaad zodanig aan te passen dat lesbische stellen die een ivf-behandeling wensen niet langer worden benadeeld? Zo ja, wanneer kan de Kamer deze wetswijziging tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?