Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 21 april 2009

Amersfoort: investeren en bezuinigen

Amersfoort investeert de komende jaren in de stad om de kwaliteit in stand te houden. Daarmee worden de gevolgen van de economische crisis bestreden. Dit gebeurt onder meer door het versnellen van projecten. Ook moet Amersfoort vanwege de economische crisis bezuinigen. Deze onvermijdelijke bezuinigingen zijn in drie scenario's uitgewerkt: 10, 15 en 20 miljoen euro. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om bezuinigingsvoorstellen op te stellen voor 10 miljoen euro.

Bezuinigingen
Op alle gemeentelijke uitgaven wordt bezuinigd. Op sommige uitgaven iets meer, op andere iets minder. Op kwetsbare groepen en beheer van de openbare ruimte wil het college minder bezuinigen. Het college wil meer bezuinigen op wijkwelzijn, waaronder de accommodaties in de wijken. Het wijkwelzijn moet efficiënter worden opgezet. Ook ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting moeten veel geld inleveren. Dat heeft te maken met de ontwikkelingen waarin minder beleid en minder regelgeving centraal staan.

Versnellen
De investeringsvoorstellen van het college betreffen een bedrag van circa 200 miljoen euro. Het college wil sommige projecten versnellen. Zo wil het college onderzoeken of het mogelijk is de projecten geluidsschermen A28, Hogewegzone, snelfietsroute, Energieweg, Waterwingebied, Park Randenbroek en Van Randwijcklaan eerder te starten.

Hoe nu verder
De kadernota bevat een aantal voorstellen die in uitgewerkte vorm in het najaar voorgelegd worden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad behandelt komende weken de kadernota, ondermeer vanavond met een informatieve bijeenkomst en later op 13 en 19 mei.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort