voorstelling noodplanningsgids risico's

21/04/2009 16:19

crisiscentrum

BRUSSEL -Op 21 april stelde het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken de "Noodplanningsgids Risico's" voor aan de gouverneurs. Hierin wordt een methode aangereikt om de identificatie en analyse van risico's te maken, om gepaste noodplannen op te kunnen stellen.

Het Koninklijk Besluit van 16 februari 2006 mbt de nood- en interventieplanning schuift een risico-identificatie en -analyse naar voor als een eerste stap om te komen tot noodplannen. Via deze gids stelt het Crisiscentrum een methode ter beschikking aan gemeenten en provincies om die risicobeoordeling te maken.

De gids is dus een hulpmiddel voor gemeentelijke en provinciale overheden, en in het bijzonder voor de multidisciplinaire veiligheidscel. Het is aangeraden om de risico's te bespreken in de veiligheidscel, zodat elk van de disciplines vanuit haar expertise elementen voor de noodplanning kan aanreiken.

De methode voor risico-identificatie en -analyse bestaat uit 4 stappen:

* inventarisatie: risico-objecten oplijsten, waarop een object de veroorzaker kan zijn (vb. seveso-onderneming) maar evengoed eronder lijden (vb. door overstroming, stroompanne)

* analyse: de kenmerken van het risico verzamelen vb. tunnel: lengte, aantal voertuigen die er gebruik van maken, gemiddeld aantal ongevallen, -

* evaluatie: de schadecomponenten bekijken (mogelijke impact op mens, milieu en materiële gevolgen). In deze fase wordt het risico-object ook in zijn context geplaatst wat versterkende of verzwakkend factoren kan opleveren (vb. seveso-bedrijf nabij woonwijk of in rurale omgeving)

* exploitatie: wat is het reactievermogen / toets aan de werkelijkheid: is er behoefte aan extra opleiding? Moet het noodplan bijgesteld worden? Is het beter een Bijzonder Nood- & Interventieplan (BNIP) te maken ipv het Algemeen N&IP (ANIP) ?

De gids bevat een risicofiche die per risico-object ingevuld kan worden op elk van de 4 onderdelen.

Deze noodplanningsgids kadert in de wens tot harmonisatie van de noodplanning, om een gecoördineerde en multidisciplinaire aanpak bij noodsituaties te bevorderen. Mede via het Hoger Instituut voor de Noodplanning geeft het Crisiscentrum hieraan vorm. Eerder stelde het Crisiscentrum al een Leidraad Crisiscommunicatie met bijhorende opleidingen ter beschikking, en een Noodplanningsgids Pijpleidingen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel