Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 21 april 2009

AVRO DE PRAKTIJK

IGZ OVER VERPLEEGHUIS JAN BONGA "WIJ HADDEN ALERTER MOETEN REAGEREN "

De Inspectie voor de Volkgezondheid had sneller moeten reageren op de meldingen van misstanden in verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam. Dat zei Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid, in 'de praktijk', het gezondheidsprogramma van de avro op radio 1. "Wijzelf hadden alerter moeten reageren op de eerste signalen van de bron: de verpleeghuisartsen. Ik denk niet dat we uiteindelijk veel anders hadden moeten doen, maar we hadden sneller en eerder moeten reageren. Wij zijn natuurlijk ook een organisatie die niet zonder fouten is, dat zou ook gek zijn. Ik denk dat het misging bij de inschatting hoe erg is dit en wie moet wat oppakken", aldus Van der Wal.

Staatsecretaris Bussemaker van VWS zei vorige week nog dat ze de Inspectie zou aanspreken op het te lang wachten met ingrijpen in het verpleeghuis, waar afgelopen jaar drie artsen ontslag hadden genomen, omdat ze geen verantwoorde zorg meer aan patiënten konden leveren.

Het hele gesprek met Gerrit van der Wal is terug te beluisteren via www.depraktijk.avro.nl onder de uitzending van vandaag.



Ingezonden persbericht