Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Kenianen op bezoek in ons kikkerlandje

Van 23 maart tot 1 april j.l. hebben 3 Kenianen het toen behoorlijk storm- en regenachtige Nederland bezocht. Dit bezoek vond plaats in het kader van de uitwisseling tussen KENFAP (Kenya National Federation of Agricultural Producers) en werkgroep Kenia van het NAJK. Deze uitwisseling bestaat sinds 2006, onder begeleiding van Agriterra. In augustus 2008 zijn twee leden van de werkgroep op missie in Kenia geweest en nu was het tijd voor een wederbezoek. Het doel van dit bezoek was vooral het uitwisselen van kennis met betrekking tot het creëren van toegevoegde waarde en het vermarkten van producten.

De Keniaanse groep bestond uit twee Keniaanse jongeren, beide lid van het nationale jongerencomité van KENFAP, en de training- en jongerencoördinator van KENFAP. In het kader van ons thema hebben we een behoorlijk aantal bedrijven, zoals (biologische) boerderijen met een boerderijwinkel, een zorgboerderij, een rozenkweker en een imker. Naast de nodige ontspanning, zoals een dagje Amsterdam, hebben we een aantal trainingen verzorgd. Zo is de groep getraind in presentatievaardigheden en in marketing. Het is de bedoeling dat de delegatie alles wat ze hier geleerd hebben, gaan vertellen aan de anderen leden van het nationale jongerencomité en ook aan de andere jongeren in hun eigen regio. Op deze manier hopen we dat veel jongeren leren over hoe ook zij door het creëren van toegevoegde waarde aan hun producten een meerprijs kunnen verkrijgen. Tijdens alle bedrijfsbezoeken hebben we niet alleen verteld over hoe wij het in Nederland aanpakken, maar hebben we ook geprobeerd, samen met de groep, om de vertaalslag naar de Keniaanse situatie te maken. Hoewel zijn niet over alle middelen beschikken die wij hier hebben, zijn we ervan overtuigd dat ook zij door ondernemerschap vooruit kunnen komen!

Het waren zeer interessante dagen, niet alleen voor de Keniaanse groep, maar zeker ook voor de Nederlandse werkgroep. We kijken alweer uit naar de volgende missie.