Ingezonden persbericht


Joost Oranje winnaar De Luis 2008

Joost Oranje, chef van de parlementaire redactie van NRC Handelsblad, is de winnaar van De Luis 2008, de prijs voor het beste interview. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, de organisator van de prijs. Oranje won met een vraaggesprek met Tweede Kamerlid Jan Marijnissen (SP).

Het interview van Oranje werd uitverkoren uit 55 ingezonden vraaggesprekken voor radio, televisie en diverse tijdschriften en dagbladen. De jury bekroonde het vraaggesprek 'Omdat het een mooi voorbeeld is van wat we tegenwoordig 'slow journalism' zouden noemen. Kwaliteit boven snelheid. Geduld boven de waan van de dag. Op 17 juni kondigde de SP-leider aan een stap terug te willen doen en bij die gelegenheid werd de eerste afspraak gemaakt om de tijd te nemen voor een interview. Een half jaar later pas resulteerden de handvol gespreksessies in het winnende vraaggesprek. Het interview verraadt ambachtelijkheid en is een poging de dagelijkse politieke realiteit te ontstijgen. De geïnterviewde vervalt daarbij niet in dezelfde riedel die we al zo vaak lazen. En het interview gaat niet alleen over politiek, maar ook over de tragische kant van het leven van Marijnissen.'

Bronzen beeld en handafdruk
Winnaar Oranje ontving vandaag een bronzen beeldje van een luis en mag zijn handen in een tegel drukken die in een 'Walk of Fame' voor de Tilburgse journalistenopleiding komt. Vijf interviews waren genomineerd voor de hoofdprijs. De vraaggesprekken van Irene Houthuijs (Voor NPS / Holland Doc), Karolien Knols (Volkskrant Magazine), Jan Tromp (de Volkskrant) en Renske de Greef (Linda) ontvingen een eervolle vermelding.

Volwassen aanpak
De prijs voor het beste door een student gemaakte interview ging naar de Leidse studente wijsbegeerte Sharon Hagenbeek voor een dubbelinterview dat zij over het thema 'vriendschap' hield met Arnon Grunberg en Eric Schliesser. De jury herkende in de interviews van Hagenbeek vooral een volwassen aanpak. 'De auteur slaagt erin om op gelijk niveau met de geïnterviewden een diepgaand gesprek te voeren.' Hagenbeek ontving eveneens een bronzen beeldje.

De genomineerde en winnende interviews zijn te lezen via de website www.deluis.nl. Daar is ook het juryrapport te vinden.

//// EINDE PERSBERICHT ////



Ingezonden persbericht