Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Presentatie gemeentelijke aanbestedingsresultaten 2008 De gemeente Utrecht heeft in 2008 531 aanbestedingen gedaan die samen een waarde van 189 miljoen euro vertegenwoordigen. Door aan te besteden kunnen meerdere partijen offerte uitbrengen voor een opdracht. De marktwerking die hieruit volgt levert de gemeente een voordeel op. Vorig jaar was het verschil tussen de verwachtte uitgaven en de gegunde aanbesteding 31 miljoen euro.

Van de aanbestedingen is 85% Europees aanbesteed. In totaal zijn er 269 opdrachten regionaal gegund aan in totaal 141 ondernemers. Buiten de regio zijn er 251 opdrachten gegund aan 177 ondernemers.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Utrecht meer mantelcontracten afgesloten. Dit levert de gemeente veel schaalvoordeel op. Er worden steeds meer diensten gebundeld waardoor er voor minder geld hetzelfde aantal of zelfs meer producten gekocht kunnen worden. De samenwerking tussen de verschillende diensten van de gemeente op dit gebied maakt dit mogelijk. Door de gebundelde opdrachten in delen te gunnen aan meerdere ondernemers kan het midden en klein bedrijf meedingen in de aanbesteding. Ongeveer 86% van de opdrachten in 2007 is gegund aan MKB-bedrijven.

Meer informatie: Jacqueline Schuurmans, 030 - 286 11 38


2 Definitief Ruimtelijk Ontwerp Catharijnesingel vastgesteld De nieuwe Catharijnesingel wordt een stuk groener dan in eerdere plannen was voorgesteld. In het Definitief Ruimtelijk Ontwerp (DRO), dat vandaag door het college is vastgesteld, is het aantal geplande bomen flink toegenomen. Hierdoor wordt het nieuwe Stationsgebied levendiger en groener. De gemeenteraad had, via een motie, het college opdracht gegeven om het Voorlopig Ontwerp aan te passen. In het nieuwe ontwerp zijn ook veranderingen aangebracht om de sociale veiligheid te verbeteren. Bijvoorbeeld door het laten vervallen van paden onder de nieuwe bruggen over de singel en het aanpassen van de rijbanen. De uitvoering van de Catharijnesingel, waarvan het terugbrengen van het water voor veel mensen het meest aansprekend is, is een complexe aangelegenheid. De uitvoering gebeurt in fasen en duurt in totaal ongeveer tien jaar, te beginnen eind 2009. Tijdens de uitvoering blijft het gebied toegankelijk. Dit wordt de komende maanden nog verder uitgewerkt. Op donderdagavond 7 mei wordt het nieuwe ontwerp gepresenteerd tijdens de Raadsinformatieavond. Dan wordt ook de première gehouden van de nieuwe 3d-animatie van de toekomstige singel.

Meer informatie: Dianne Westerink, 030 - 286 10 15