Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 122/GB
Datum: 21 april 2009

Groot onderhoud aan oevers Van Harinxmakanaal

In het kader van groot onderhoud start de provincie Fryslân deze week met het vernieuwen van diverse oevers langs het Van Harinxmakanaal. Dit gebeurt ter bescherming van de oevers, tevens wordt de bevaarbaarheid en veiligheid op het kanaal verbeterd. Met het project is een bedrag van E 1,7 miljoen gemoeid.

Op een zestal locaties langs het kanaal wordt een nieuwe stalen damwand geplaatst, te weten in Franeker, Dronrijp, Deinum (2x), Leeuwarden en Suwâld. Deels worden nieuwe damwanden aangebracht, daar waar nog geen constructie was en deels worden bestaande houten constructies vervangen door staal. Doel is de bescherming van de oevers en de vervanging van oude damwanden. Het werk vindt plaats in het kader van periodiek groot onderhoud van de provinciale vaarwegen.

Waar mogelijk wordt de damwand (net) onder water geplaatst en gebruik gemaakt van breuksteen op de oevers (grove stenen afkomstig uit groeves in België of Duitsland). De constructie van damwand met breuksteen levert voordeel op voor scheepvaart en natuur. De breuksteen dempt en breekt de golven, waardoor een rustiger en veiliger vaarwater ontstaat. Ook kunnen te water geraakte dieren gemakkelijker uit het water komen.

Het werk start rond 22 april in Franeker, daarna volgen Deinum, Dronrijp, Leeuwarden en Suwâld. Het gehele werk wordt in de zomer afgerond. De aannemer die het werk voor de provincie Fryslân gaat uitvoeren is de combinatie Beens Groep bv / Van Halteren Infra bv. Deze aannemers hebben ruime ervaring met het plaatsen van stalen damwanden. De werkzaamheden zullen geen hinder voor de scheepvaart opleveren.

---- --