VVD


21-4-2009

VVD en kinderrechtenorganisaties pleiten gezamenlijk voor meldplicht kindermishandeling

Het Kinderrechtencollectief, dat bestaat uit diverse kinderrechtenorganisaties zoals Unicef en Defence for Children, pleit net als de VVD en het VN-Kinderrechtencomité voor een meldplicht kindermishandeling.

"Het is te gek voor woorden dat de VVD in de Tweede Kamer amper steun krijgt voor een meldplicht, terwijl er naar schatting jaarlijks meer dan 100.000 kinderen mishandeld worden. Daarbij is het aantal meldingen schrikbarend laag. Slechts vier procent van de meldingen is afkomstig van artsen", aldus VVD-woordvoerster Ineke Dezentjé Hamming.

Het Kinderrechtencollectief wil net als de VVD een meldplicht voor alle professionals die met kinderen in aanraking komen. Het argument dat ouders in geval van een meldplicht de zorg zouden vermijden, wordt door de organisaties gerelativeerd. Het sociaal netwerk van een kind is veel breder dan alleen de tandarts of de huisarts. Dus als de huisarts gemeden zou worden, is er altijd nog de school waar het kind wel wordt gezien.

Het argument dat er bij een meldplicht te snel gemeld wordt en de professional op die manier zijn verantwoordelijkheid afschuift, wordt ook niet gedeeld door de organisaties. "Een professional neemt juist zijn of haar verantwoordelijkheid door een melding te doen", aldus een woordvoerster van Defence for Children. "Bovendien kun je beter een keer teveel dan te weinig melden."

De kinderrechtenorganisaties vinden de verplichte meldcode wel een vooruitgang. Deze meldcode is een stappenplan waarin wordt aangegeven hoe de professional behoort om te gaan met het signaleren en het melden van huiselijk geweld of kindermishandeling. Net als de VVD is het Kinderrechtencollectief wel van mening dat de meldcode nog veel te vrijblijvend is. "Bij de verplichte meldcode laat je het melden over aan de beroepsgroep, die de code ook naast zich neer kan leggen. Je moet de onduidelijkheid voor de professional juist wegnemen. De meldplicht biedt hierin uitkomst", aldus een woordvoerster van het Kinderrechtencollectief.

21 april 2009

Ineke Dezentjé Hamming: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl