Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders daagt jonge professionals uit om met ideeën te komen tegen armoede

21 apr 2009 | Minister Koenders neemt woensdag deel aan 2 bijeenkomsten over de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Deze 2 evenementen zijn, onafhankelijk van elkaar, georganiseerd voor en door jonge professionals op verschillende plaatsen in Nederland.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt als eerste een congres van de Inter Company Association (ICA). Dit is de overkoepelende vereniging voor bedrijfsjongerenverenigingen. ICA is het grootste netwerk van jonge professionals in Nederland.

Het congres, dat gaat over de rol van het Nederlandse bedrijfsleven bij armoedebestrijding, wordt bezocht door circa 200 bezoekers, allen werkzaam bij grote bedrijven.

De minister houdt een speech waarin hij de jongeren aanspreekt om bij te dragen aan oplossingen voor armoedeproblemen en oproept om vanuit het bedrijfsleven actief mee te denken met ontwikkelingssamenwerking.

Vervolgens vindt op het ministerie de Millennium Ontwikkelingsdoelen Dragons Den plaats. Dit evenement is georganiseerd door 9 jonge professionals die allen bij de internationale studentenorganisatie AIESEC actief waren.

Wereldwijd telt AIESEC nu meer dan 0,5 miljoen alumni, werkzaam in alle denkbare sectoren en op alle mogelijke posities.

Woensdagmiddag worden ongeveer 50 alumni uit 5 landen met de dragons geconfronteerd. Dit zijn minister Koenders en directieleden van Philips, Douwe Egberts, ATOS Origin, Grolsch, VODW, FMO en United Nations Volunteers. 5 teams presenteren aan deze dragons een businessplan, dat zowel bijdraagt aan de Millennium Ontwikkelingsdoelen als aan de rentabiliteit van het bedrijf dat het uitvoert. De dragons stellen kritische vragen en geven aan of ze meedoen of niet, analoog aan het tv-programma van Jort Kelder.

De teams zijn bij een eerdere bijeenkomst al gevormd en de eerste ideeën voor de plannen zijn gesmeed. Deze variëren van microfranchise tot local sourcing voor multinationals.

Waar en wanneer?


* ICA Conferentie: Rabobank Auditorium, Utrecht, 22 april, 14.00-18.00 uur (Koenders van 14.00-15.30 uur)
* AIESEC Dragon's Den: Multipurpose Room, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag, 22 april van 13.00-18.00 uur (Koenders van 17.00-18.00 uur)


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Dossier Millennium Ontwikkelingsdoelen