Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen wil herziening van `Hague Invasion Act'

21 apr 2009 | 'Amerikaanse wetgeving die gebruik van geweld tegen Nederland zou kunnen rechtvaardigen om Amerikanen uit handen te houden van het Internationale Strafhof in Den Haag, is uit de tijd en zou moeten worden aangepast.'

Dat verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) na een gesprek met Afgevaardigde Van Hollen in het Congres in Washington.

"Als gastland verwelkomt Nederland de verbeterde samenwerking tussen de Verenigde Staten en het Internationaal Strafhof, bijvoorbeeld wanneer het gaat om Darfur," aldus Verhagen.

"Ik hoop dat die trend zich zal voortzetten, en dat dit ook zal leiden tot de herziening van de zogeheten Hague Invasion Act. Nederland en de Verenigde Staten delen dezelfde waarden. We zouden ook samen op moeten trekken om een eind te maken aan straffeloosheid."

Het Amerikaanse Congres nam in 2002 de American Service-members' Protection Act aan, die elke vorm van actie toestaat om Amerikaanse militairen en personeel te bevrijden die zijn uitgeleverd aan het Internationale Strafhof. De wet kwam bekend te staan als The Hague Invasion Act.

Democratisch Afgevaardigde Van Hollen is medevoorzitter van de groep congresleden en senatoren die zich inzetten voor het stimuleren van de goede betrekkingen tussen Nederland en de VS. Van Hollen heeft aangekondigd dat hij met de Republikein Hoekstra een resolutie bij het Congres zal indienen ter ere van de 400-jarige vriendschap tussen beide landen.

In 2009 wordt gevierd dat het Nederlandse schip 'De Halve Maen' vierhonderd jaar geleden het eiland Manhattan bereikte aan de Amerikaanse oostkust. Op het eiland werd de handelspost Nieuw Amsterdam gesticht, die zou uitgroeien tot de stad New York.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl