Centraal Bureau Fondsenwerving

CBF werkt met nieuw certificaat aan publieksvertrouwen kleine goede doelen

Er is een ongekende bloeiperiode van kleine goede doelen. Steeds meer Nederlanders steken de handen uit de mouwen of halen geld op voor kleinschalige projecten in binnen- en buitenland. Uit onderzoek van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) is gebleken dat binnen deze groep van kleine goede doelen behoefte is aan een goede en betaalbare vorm van certificering. Het bestuur van het CBF heeft op 16 april jl. besloten hiervoor een op maat gesneden vorm van toezicht in te stellen onder de naam CBF-Certificaat voor kleine goede doelen.

Bonafide kleine goededoelenorganisaties kunnen dit CBF-Certificaat aanvragen als zij voldoen aan basiseisen van betrouwbaarheid en transparantie die het CBF stelt. Het publiek mag ervan uitgaan dat goede doelen met het CBF-Certificaat op verantwoorde wijze fondsen werven en daarover verantwoording afleggen aan degenen die daarom vragen. Door het certificaat toont de goededoelenorganisatie aan donateurs en vrijwilligers dat de basisorganisatie op orde is.

Directeur Adri Kemps is verheugd om met het nieuwe certificaat tegemoet te kunnen komen aan de wens van vrijwilligers, donateurs, vertegenwoordigers van kleinschalige goededoelenorganisaties, politici en de VFI, de branchevereniging van landelijk wervende goede doelen.

Het CBF-Keur bestaat al sinds 1995. 274 grote goededoelenorganisaties voldoen aan de strenge eisen van het CBF-Keur. Nu er steeds meer kleinere organisaties fondsen werven, is het van belang dat ook voor die goede doelen een passende erkenningsregeling komt. Het CBF komt aan deze groeiende behoefte tegemoet na uitgebreide consultatie van donateurs en kleine goededoelenorganisaties zelf. Ook in de Tweede Kamer is er op aangedrongen het toezicht op kleine goededoelenorganisaties uit te breiden.

Met de introductie van het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen wordt een balans gevonden tussen enerzijds controle op verantwoorde fondsenwerving en anderzijds beperkte kosten voor de aanvragende organisaties. Het CBF controleert onder andere de onafhankelijkheid van bestuur en stelt onder meer eisen aan de verslaggeving, maar controleert niet de bestedingen van de goededoelenorganisaties ter plaatse. De organisaties hoeven voor het CBF-Certificaat aan minder vergaande eisen te voldoen op het gebied van beleid en bestedingen dan voor het CBF-Keur. De zware eisen van het CBF-Keur voor het interne bestuur en toezicht worden niet gesteld aan de kleinere instellingen die minder ophalen dan EUR 150.000 per jaar. Wel moet men transparant zijn over de aanwending van de ontvangen gelden en moet men een jaarrekening overleggen die aan specifieke eisen van het CBF dient te voldoen.

Instellingen die interesse hebben in het nieuwe CBF-Certificaat voor kleine goede doelen kunnen contact opnemen met het CBF. Voor de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het certificaat verwijzen we u naar de bijlage.

(21 april 2009)

Omhoog

Centraal Bureau Fondsenwerving
English version Copyright © 2002-2009 Centraal Bureau Fondsenwerving

Het CBF is lid van het International Committee on Fundraising Organizations (ICFO) en wordt gecontroleerd door de Raad voor Accreditatie (RvA).

Centraal Bureau Fondsenwerving - Anthony Fokkerweg 1 - 1059 CM Amsterdam - telefoon: 020 - 417 00 03 - info@cbf.nl Bratpack internetdiensten
CBF-Keur Goede Doelen Fondsenwerving Collectegegevens Collecterooster Donaties Collecte opbrengsten Nalatenschappen