Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Heerlen, 21-4-2009

Bestuursconferentie toekomst

Parkstad Limburg unaniem voor intensivering en nieuwe inrichting van de regionale samenwerking

Colleges stemmen in met intentieovereenkomst "Pact van Parkstad"

Vandaag, 21 april 2009, zijn de voltallige colleges van B&W van de 7 Parkstadgemeenten (Heerlen, Kerkrade, Brunssum, Landgraaf, Voerendaal, Simpelveld, Onderbanken) bijeen geweest in conferentieoord Rolduc om te spreken over de toekomst van het samenwerkingsverband. Breed gedeelde conclusie was dat er een bestuurlijke en ambtelijke organisatie moet komen die meer slagkracht heeft om de strategische agenda uit te voeren. Daartoe hebben de colleges ingestemd met de intentieovereenkomst, het "Pact van Parkstad", waarin de belangrijkste uitgangspunten zijn geformuleerd. Bedoeling is de nieuwe inrichting van de samenwerking in 2010 van start te laten gaan.

Een nieuwe gemeenschappelijke regeling, met daaraan gekoppeld een uitvoeringsorganisatie, en de inrichting van een regionaal investeringsfonds vormen daarbij een belangrijk onderdeel van de nieuwe inrichting van het samenwerkingsverband. Om zodoende met meer slagkracht het succesvol geformuleerde beleid en aanverwante strategische agenda tot uitvoering te kunnen brengen. En hiervoor mensen, mandaat en middelen te kunnen inzetten. Het Pact van Parkstad wordt voor 15 juli 2009 ter accordering voorgelegd aan de raden van de deelnemende Parkstadgemeenten.Uiterlijk begin 2010 vindt dan besluitvorming plaats op grond van uitgewerkte voorstellen.

Scenario's

Vooraf was duidelijk dat de discussie over de toekomst van Parkstad Limburg om vier scenario's zou gaan: 1. doorgaan met de huidige samenwerking 2. stoppen met de samenwerking 3. herindelen 4. intensiveren van de samenwerking. In een ronde langs de 7 colleges ter voorbereiding op deze conferentie werd gaandeweg steeds duidelijker dat 1 en 2 geen optie waren, en 4 alleen om de hoek zou komen kijken op het moment dat Parkstad/de 7 gemeenten er niet in zouden slagen de samenwerking voort te zetten cq te intensiveren. Ook tijdens het debat op de themabijeenkomsten op 1 en 8 april, die georganiseerd waren voor inwoners, raadsleden en maatschappelijk betrokkenen, werd duidelijk dat stoppen en doorgaan geen draagvlak hadden. De discussie spitste zich met name toe op intensiveren dan wel herindelen. Dat heeft het Parkstadbestuur doen besluiten op grond van deze inventarisatie een advies op te laten stellen over de wijze waarop de samenwerking geïntensiveerd en slagkrachtiger georganiseerd kan worden, met nadruk op de uitvoering van de strategische agenda.

Pact van Parkstad

Kern van het advies is door de bestuursconferentie overgenomen in het "Pact van Parkstad". Daarin is de intentie uitgesproken om een nieuwe Gemeenschappelijke Regeling (incl. WGR+ status) van de colleges van Burgemeesters en Wethouders in het leven te roepen, gericht op de uitvoering van de strategische agenda met daaraan gekoppeld een uitvoeringsorganisatie. Zowel de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling als de uitvoeringsorganisatie zal worden voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter c.q. bestuurder van de uitvoeringsorganisatie. De nieuwe Gemeenschappelijke Regeling behelst naast de uitvoeringsorganisatie ook een platform- en beleidsfunctie, waarmee afzonderlijke gemeenten ondersteund kunnen worden in hun beleidsontwikkeling en -uitvoering. Naast de instelling van een Algemeen en Dagelijks Bestuur spreekt het Pact zich ook uit over de vorming van een regionaal investeringsfonds, waarbij wordt gestreefd naar een stimuleringsbudget van 10 miljoen euro. Een eerste aanzet hiervoor wordt volgend jaar gegeven met een verdubbeling van bijdragen van de deelnemende gemeenten. De overgang van de oude naar de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling wordt voorzien voor 1 mei 2010.

Aanleiding

Naast de breed gevoelde behoefte aan meer slagkracht in de uitvoering van de strategische agenda, vormden ook landelijke ontwikkelingen binnen het openbaar bestuur én in Parkstad Limburg zelf de aanleiding voor deze bestuursconferentie. Zo speelden de resultaten van de bestuurskrachtonderzoeken een rol, alsmede de (aanzetten tot) een nieuwe strategische visie in een aantal Parkstadgemeenten. Maar ook de discussies op Zuid-Limburgse schaal over schaalgrootte, samenwerking en/of herindeling, intensivering van de grensoverschrijdende samenwerking en niet te vergeten de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Landelijk staan de evaluatie van de stadsregio's en de WGR+ (Wet Gemeenschappelijke Regeling) in 2010 op de rol.

Voorafgaand aan de conferentie vonden er op 1 en 8 april twee openbare bijeenkomsten plaats voor geïnteresseerde inwoners, maatschappelijk betrokkenen en raadsleden. Op grond van een aantal inleidingen en een daarop volgend debat werd input gegeven aan de bestuursconferentie van vandaag. Verslaglegging en presentaties zijn beschikbaar via www.parkstad-limburg.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Lysbeth den Dulk, Parkstad Limburg, 045 5700174 of 06 54 77 33 97

Bijlage: intentieovereenkomst "Het Pact van Parkstad"

---- --
Intentieovereenkomst
HET PACT VAN PARKSTAD

De colleges van burgemeesters en wethouders van Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal,

Overwegende dat Parkstad Limburg beschikt over een uitstekende agenda en prima beleidsvisies voor de economische structuurversterking in de komende jaren,

Overwegende dat ten gevolge van de herstructurering van de regio in verband met de snel doorzettende ontgroening en vergrijzing een drastische versnelling in de uitvoering noodzakelijk is,

Overwegende dat de huidige structuren van regionale samenwerking tussen de gemeenten onvoldoende slagkracht teweeg brengen,

Hebben op 21 april 2009 in conferentie bijeen de volgende intenties uitgesproken:


1. De onderstaande intentieovereenkomst van de colleges zal worden voorgelegd aan de raden van de deelnemende gemeenten gericht op accordering van de intenties voor 15 juli 2009. Vervolgens wordt de intentieovereenkomst uitgewerkt naar besluitvormingsrijpe stukken, die uiterlijk begin 2010 door alle raden worden vastgesteld.
2. Een nieuwe Gemeenschappelijke Regeling (incl. WGR+ status) van de colleges van Burgemeesters en Wethouders, gericht op uitvoering van de Strategische Agenda, zal in het leven worden geroepen.
3. Gekoppeld aan de nieuwe regeling wordt een uitvoeringsorganisatie in het leven geroepen. De gemeenten zullen verstrekkende mandaten aan de uitvoeringsorganisatie verlenen.
4. Zowel de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling als de uitvoeringsorganisatie zal worden voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter/directeur van de uitvoeringsorganisatie.
5. De nieuwe GR behelst naast de uitvoeringsorganisatie ook een platform- en beleidsfunctie, waarmee gemeenten ondersteund kunnen worden in hun beleidsontwikkeling en -uitvoering.
6. Het Dagelijks bestuur van de regeling onder voorzitterschap van de externe zal bestaan uit een relatief gering aantal leden, waarvan de omvang nog nader wordt uitgezocht. Besloten wordt bij meerderheid van stemmen.
7. Het Algemeen Bestuur bestaat uit 1 vertegenwoordiger per gemeente niet zijnde DB-lid. Besluitvorming vindt plaats op basis van gewogen stemmen, waarbij het inwoneraantal leidend is.
8. Voor de uitvoering van de agenda kunnen in de uitvoeringsorganisatie wisselende constructies in het leven worden geroepen, met deelnemers uit de publieke en private sfeer die belang hebben bij het agendapunt.
9. De gezamenlijke gemeenten spannen zich in om de komende jaren een stimuleringsbudget te realiseren van structureel 10 miljoen euro. Te beginnen in 2010 zal een verdubbeling van de middelen ten opzichte van de bijdrage 2009 mogelijk worden gemaakt. In 2010 zal een discussie plaatsvinden over de verdeelsleutel en de financiering vanaf 2011, gekoppeld aan de Strategische Agenda.
10. De gemeenten zullen tevens zo veel als mogelijk per agendapunt geschikte projectleiders vrij maken.
11. Op basis van het Pact van Parkstad wordt een strategie ontwikkeld voor het verkrijgen van adequate steun van Europa, Rijk en Provincie (op projectbasis/regiodialoog) in middelen en mensen, gecommitteerd aan de Strategische Agenda. Het regiofonds wordt initieel gevoed door gemeenten met reeds vastgelegde reserveringen en committeringen in het kader van de strategische agenda.
12. Het transitiemoment van de oude naar de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling is 1 mei 2010.
13. Dit Pact wordt ruim voor 1 mei 2014 geëvalueerd door de deelnemende gemeenten. Een mid-term review vindt begin 2012 plaats.

Kerkrade (Rolduc), 21 april 2009.

Aldus vastgesteld:

De voorzitter van Parkstad Limburg,

De dagvoorzitter van de bestuurdersconferentie.

---- --