Gemeente Voerendaal

\ 21/4/2009 - Bestuursconferentie toekomst Parkstad Limburg unaniem voor intensivering en nieuwe inrichting.
Colleges stemmen in met intentieovereenkomst Pact van Parkstad.

Vandaag, 21 april 2009, zijn de voltallige colleges van B&W van de 7 Parkstadgemeenten (Heerlen, Kerkrade, Brunssum, Landgraaf, Voerendaal, Simpelveld, Onderbanken) bijeen geweest in conferentieoord Rolduc om te spreken over de toekomst van het samenwerkingsverband. Breed gedeelde conclusie was dat er een bestuurlijke en ambtelijke organisatie moet komen die meer slagkracht heeft om de strategische agenda uit te voeren. Daartoe hebben de colleges ingestemd met de intentieovereenkomst, het Pact van Parkstad, waarin de belangrijkste uitgangspunten zijn geformuleerd. Bedoeling is de nieuwe inrichting van de samenwerking in 2010 van start te laten gaan.

Een nieuwe gemeenschappelijke regeling, met daaraan gekoppeld een uitvoeringsorganisatie, en de inrichting van een regionaal investeringsfonds vormen daarbij een belangrijk onderdeel van de nieuwe inrichting van het samenwerkingsverband. Om zodoende met meer slagkracht het succesvol geformuleerde beleid en aanverwante strategische agenda tot uitvoering te kunnen brengen. En hiervoor mensen, mandaat en middelen te kunnen inzetten. Het Pact van Parkstad wordt voor 15 juli 2009 ter accordering voorgelegd aan de raden van de deelnemende Parkstadgemeenten.Uiterlijk begin 2010 vindt dan besluitvorming plaats op grond van uitgewerkte voorstellen.

Scenarios

Vooraf was duidelijk dat de discussie over de toekomst van Parkstad Limburg om vier scenarios zou gaan: 1. doorgaan met de huidige samenwerking 2. stoppen met de samenwerking 3. herindelen 4. intensiveren van de samenwerking. In een ronde langs de 7 colleges ter voorbereiding op deze conferentie werd gaandeweg steeds duidelijker dat 1 en 2 geen optie waren, en 4 alleen om de hoek zou komen kijken op het moment dat Parkstad/de 7 gemeenten er niet in zouden slagen de samenwerking voort te zetten cq te intensiveren. Ook tijdens het debat op de themabijeenkomsten op 1 en 8 april, die georganiseerd waren voor inwoners, raadsleden en maatschappelijk betrokkenen, werd duidelijk dat stoppen en doorgaan geen draagvlak hadden. De discussie spitste zich met name toe op intensiveren dan wel herindelen. Dat heeft het Parkstadbestuur doen besluiten op grond van deze inventarisatie een advies op te laten stellen over de wijze waarop de samenwerking geïntensiveerd en slagkrachtiger georganiseerd kan worden, met nadruk op de uitvoering van de strategische agenda.
Pact van Parkstad
Kern van het advies is door de bestuursconferentie overgenomen in het Pact van Parkstad. Daarin is de intentie uitgesproken om een nieuwe Gemeenschappelijke Regeling (incl. WGR+ status) van de colleges van Burgemeesters en Wethouders in het leven te roepen, gericht op de uitvoering van de strategische agenda met daaraan gekoppeld een uitvoeringsorganisatie. Zowel de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling als de uitvoeringsorganisatie zal worden voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter c.q. bestuurder van de uitvoeringsorganisatie. De nieuwe Gemeenschappelijke Regeling behelst naast de uitvoeringsorganisatie ook een platform- en beleidsfunctie, waarmee afzonderlijke gemeenten ondersteund kunnen worden in hun beleidsontwikkeling en uitvoering. Naast de instelling van een Algemeen en Dagelijks Bestuur spreekt het Pact zich ook uit over de vorming van een regionaal investeringsfonds, waarbij wordt gestreefd naar een stimuleringsbudget van 10 miljoen euro. Een eerste aanzet hiervoor wordt volgend jaar gegeven met een verdubbeling van bijdragen van de deelnemende gemeenten. De overgang van de oude naar de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling wordt voorzien voor 1 mei 2010.

Aanleiding
Naast de breed gevoelde behoefte aan meer slagkracht in de uitvoering van de strategische agenda, vormden ook landelijke ontwikkelingen binnen het openbaar bestuur én in Parkstad Limburg zelf de aanleiding voor deze bestuursconferentie. Zo speelden de resultaten van de bestuurskrachtonderzoeken een rol, alsmede de (aanzetten tot) een nieuwe strategische visie in een aantal Parkstadgemeenten. Maar ook de discussies op Zuid-Limburgse schaal over schaalgrootte, samenwerking en/of herindeling, intensivering van de grensoverschrijdende samenwerking en niet te vergeten de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Landelijk staan de evaluatie van de stadsregios en de WGR+ (Wet Gemeenschappelijke Regeling) in 2010 op de rol.

Voorafgaand aan de conferentie vonden er op 1 en 8 april tweeopenbare bijeenkomsten plaats voor geïnteresseerde inwoners, maatschappelijk betrokkenen en raadsleden. Op grond van een aantal inleidingen en een daarop volgend debat werd input gegeven aan de bestuursconferentie van vandaag. Verslaglegging en presentaties zijn beschikbaar via http://www.parkstad-limburg.nl

Voor de intentieovereenkomst Het Pact van Parkstad zie hier.