Nederlandse Moslim Omroep
P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 21 april 2009

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.
Presentatie: Sharida Mohamedjoesoef
---
Onze hoofdgast is Moustapha Oukbih, Midden-Oostencorrespondent voor de NOS, die al een aantal jaren in Jordanië woont. Hoe gaat hij als correspondent te werk? Wat zijn de voor- en nadelen van zijn Marokkaanse/moslim achtergrond in de Arabische wereld? Volgt hij het islamdebat in Nederland en hoe kijkt hij er tegen aan? Heeft het verblijf in het Midden-Oosten hem veranderd?
lees minder

In de rubriek http://www.nmo.nl/3-Islamitische_canon.html?programma=78>Islamitische canon draagt de prijswinnaar van Write Now en El Hizjra 2008, Bilal el Mashta, de vertellingen van Duizend-en-één-Nacht aan.

In Tour de Benzakour, een nieuwe brutale humoristische rubriek van Mohammed Benzakour, zal deze luis in de pels op eigenzinnige wijze een aantal issues die in de wereld spelen onder de loep nemen.

In Morgen misschien schetst journalist Arthur Blok een indringend beeld van de complexe Libanese maatschappij en de soms bizarre leefwijze van Libanezen. Blok, die zelf Libanese wortels heeft, legt uit hoe de politieke verhoudingen liggen.

Onder de titel The Missing Voices treden zeven vrouwelijke moslimartiesten, Muslim Women Music Makers, uit Denemarken, Nederland en Engeland op. Organisator Wijnand Hollander van Marmoucha vertelt over hun veroveringstocht van theaters en poppodia in Nederland met hiphop en klassieke Arabische muziek.
lees minder

De Engelse versie heet ook wel Mohammed, Messenger of God. Maker en regisseur van de film, Moustapaha Akkad, komt uit Syrie en hij is door een aanslag van Al Qaeda in 2005 om het leven gekomen in Jordanie. Libie vormde de locatie waar de film werd opgenomen. Men is bezig aan een remake van deze controversiele klassieker. De Engelstalige versie heeft de gemoederen bezig gehouden in de islamitische wereld vanwege de mogelijke portrettering van de grondlegger van de islam en met niet-moslims als Anthony Quinn (in hoofdrol oom Mohammed, Hamza) in de cast.

In het Het orthodox-islamitische verhaal is schijnbaar glashelder. De Koran is in 23 jaar geopenbaard aan profeet Mohammed. Na diens dood stichtten zijn aanhangers en wereldrijk. Veel westerse islamologen volgen die visie eerbiedig. Maar vakgenoten betwijfelen dit scenario. Deze revisionisten baseren zich op de vroegste koranhandschriften en archeologisch materiaal. Zij willen ook de methoden gebruiken zoals bij Bijbelonderzoek gedaan wordt, gebaseerd op wetenschappelijke toetsing los van geloofsovertuiging. Dat stuit op veel verzet in de islamitische wereld. Er is een pijnlijk gemis aan een etymologisch woordenboek van het Arabisch.
Zij organiseerde afgelopen weeekend de conferentie 'Eerlijke kansen op de arbeidsmarkt' dat in het teken stond van bestrijding van discriminatie van moslima's en dan vooral discriminatie van de hoofddoek. De hoofddoekbrigade wijst de slachtofferrol af en wil discriminatie vooral tegengaan door het gesprek aan te gaan met werkgevers.Ook werd de eerste Hoofddoekprijs uitgereikt aan een bedrijf dat zich wel heeft ingezet voor de maatschappelijke acceptatie van de hoofddoek op de werkvloer.
Panelgesprek staat de berichtgeving in het Midden-Oosten centraal. Wat kun je als journalist doen aan eenzijdige beeldvorming? Communicatiewetenschapper Jacqueline de Bruijn volgt de berichtgeving over het Midden-Oosten in de Nederlandse media op de voet. Ook journalist Arthur Blok en hoofdgast Moustapha Oukbih zullen zich in de discussie mengen.

Live muziek: Er zullen twee zangeressen uit Engeland optreden. Uzma Asghar, die anasheeds zingt, heeft haar roots in Pakistan, maar ziet zichzelf meer als Britse. Hoewel ze een gospelachtergrond heeft, is de islam de bron van haar muzikale identiteit. Sarah Sayeed is al tien jaar actief in de muziek en heeft een volledig eigen stijl ontwikkeld waarbij oldschool hiphop wordt verweven met zowel klassieke Bengali samples als jazz.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl



Nederlandse Moslim Omroep