Ingezonden persbericht

PERSBERICHT, ONDER EMBARGO TOT DINSDAG 21 APRIL 9.00 UUR.

Ede, 21 april 2009

Eerste 10 leden behalen Certificaat Thuiswinkel Waarborg

Voorzitter Thuiswinkel.org Ed Nijpels reikt certificaten uit in Jaarbeurs Utrecht

10 leden van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie, kortweg Thuiswinkel.org, hebben de officiële certificering van het Thuiswinkel Waarborg behaald. Dit houdt in dat deze bedrijven voldoen aan de strengste eisen op het gebied van wet- en regelgeving en de nieuwe algemene voorwaarden zoals opgesteld door Thuiswinkel.org en de Consumentenbond. Ed Nijpels, voorzitter van Thuiswinkel.org, reikt dinsdag 21 april de bijbehorende certificaten uit tijdens de Thuiswinkel Vakbeurs op de TCD in de Jaarbeurs te Utrecht.

De eerste Certificaten Thuiswinkel Waarborg gingen naar:
· Bol.com
· Coolblue
· ECI
· Garant-o-Matic
· Netwerkwinkel
· Magic3d
· Neckermann.com
· OHRA
· Scapino
· Wehkamp

Ed Nijpels: "Een slager moet niet zijn eigen vlees keuren"
Nijpels legt uit: "De certificering van het Thuiswinkel Waarborg wordt uitgevoerd door de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg. Deze stichting is weliswaar opgericht door Thuiswinkel.org, maar is en voert haar werkzaamheden volledig onafhankelijk van de vereniging uit. Een slager moet immers niet zijn eigen vlees keuren", aldus Nijpels.

Nijpels vervolgt: "Consumenten die zaken doen met deze gecertificeerde ondernemingen kunnen erop vertrouwen dat deze organisaties uitvoerig zijn gecontroleerd, zowel op papier als in de praktijk. Het Certificaat Thuiswinkel Waarborg dat deze bedrijven nu hebben ontvangen is één jaar geldig. Alle leden van Thuiswinkel.org moeten voor 31 december 2009 het Certificaat Thuiswinkel Waarborg hebben behaald".

Certificaat: zekerheden voor consumenten
Cor Molenaar, voorzitter van de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg, vult aan: "Als de leden van Thuiswinkel.org de certificering succesvol afronden snijdt het mes voor hen aan twee kanten. Zij weten dat ze zaken op het gebied van wet-, regelgeving en algemene voorwaarden goed op orde hebben, zowel op papier, als in de praktijk. Voor consumenten een belangrijke zekerheid!"

Er zijn een drietal certificaten beschikbaar voor leden van Thuiswinkel.org: voor reiswinkels, voor financiële dienstverleners en voor alle overige leden. In de certificaten worden de zekerheden voor consumenten beschreven:

- Weten met wie je zaken doet
- Algemene voorwaarden overeengekomen met de Consumentenbond
- Veiligheid en privacy
- Extra bedenktijd: 14 dagen
- Veilig betalen

- Onafhankelijke klachtenbemiddeling

Werkwijze certificering Thuiswinkel Waarborg
Voor het doorlopen van de certificering wordt gebruik gemaakt van WebQubus, een door KPMG ontwikkeld online instrument waarin de door de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg opgestelde vragenlijst is opgenomen. De vragenlijst is gebaseerd op het Toetsingskader Thuiswinkel Waarborg, dat door het bestuur van Thuiswinkel.org is vastgesteld. Molenaar: "Het bestuur van Thuiswinkel.org heeft de eisen vastgesteld, op basis waarvan de stichting haar controle werkzaamheden uitvoert". Het toetsingskader is onder meer gebaseerd op de meest relevante wet- en regelgeving én op de nieuwe algemene voorwaarden zoals Thuiswinkel.org deze onlangs overeen is gekomen met de Consumentenbond.

Juridische controle
De controle van de volledig ingevulde vragenlijsten heeft de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg uitbesteed aan het juridisch adviesbureau ICTRecht. Zij beoordelen niet alleen de ingevulde vragenlijsten, maar stellen ook in de praktijk - in de bijbehorende webwinkels - vast dat leden van Thuiswinkel.org aan de gestelde eisen voldoen. Indien nodig geven zij de leden vooraf aan de certificering aanwijzingen ter aanpassing van de webwinkel. Webwinkels krijgen voldoende tijd om aanpassingen door te voeren. Voor eind 2009 dienen alle leden van Thuiswinkel.org gecertificeerd te zijn. Een gerenommeerde accountantsorganisatie voert namens de stichting periodieke hercontroles uit op de door ICTRecht uitgevoerde controles en het verloop van werkzaamheden en processen. Nadat ICTRecht haar beoordeling heeft afgerond brengt de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg een advies uit aan Thuiswinkel.org. Uiteindelijk bepaalt het bestuur van Thuiswinkel.org of het Certificaat Thuiswinkel Waarborg wordt toegekend.

Onafhankelijke beroepsprocedure
De Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg is en werkt onafhankelijk van de vereniging Thuiswinkel.org. Daarnaast worden de door ICTRecht uitgevoerde controles periodiek door de accountantsorganisatie aan een herbeoordeling onderworpen. Leden die bezwaar maken tegen een beslissing van het bestuur van de vereniging, kunnen een onafhankelijke beroepsprocedure starten bij het bestuur van de stichting.

EINDE PERSBERICHT

()

THUISWINKEL.ORG
De Nederlandse Thuiswinkel Organisatie, kortweg Thuiswinkel.org is als belangenorganisatie de primaire belangenbehartiger van bedrijven die producten en/of diensten op afstand (internet, catalogus, post) verkopen aan consumenten.

Alle leden van Thuiswinkel.org onderschrijven de Gedragsregels Thuiswinkel Waarborg. Onderdeel van deze gedragsregels zijn de Algemene Voorwaarden Thuiswinkel, zoals in oktober 2008 overeengekomen met de Consumentenbond, onder auspiciën van de Sociaal Economische Raad (SER). In de Gedragsregels Thuiswinkel Waarborg wordt verwezen naar relevante Europese richtlijnen, Nederlandse wet- en regelgeving, de gedragsregels die het gevolg zijn van door Thuiswinkel.org gemaakte afspraken met derden, bindende algemene voorwaarden en adequate geschillenbeslechting.

De vereniging telt inmiddels meer dan 1.000 leden, fungeert als spreekbuis voor haar leden en streeft ernaar de zelfregulering binnen de branche te bevorderen. Daarnaast is het uitwisselen van kennis en informatie onder haar leden en met derden een belangrijke doelstelling.

KEURMERK THUISWINKEL WAARBORG
De gedragsregels van Thuiswinkel.org zijn direct gekoppeld aan het Thuiswinkel Waarborg, hét consumentenkeurmerk voor veilig en betrouwbaar winkelen via internet, catalogus, post. Voor consumenten betekent dit dat alle aangesloten leden zich houden aan regels rond informatieplicht, privacy, herroepingrecht, terugbetaling en geschillenbeslechting. Consumenten kunnen bedrijven die zich hebben gecommitteerd aan deze gedragsregels herkennen aan het keurmerk Thuiswinkel Waarborg.

()

Noot voor de redactie/