Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Arbeidsplan SP houdt jongeren aan het werk in recessie

Arbeidsplan SP houdt jongeren aan het werk in recessie

21-04-2009 * De SP wil dat Amsterdam maatregelen treft om jongeren die als gevolg van de recessie ontslagen worden snel aan ander werk te helpen. Ook moet het aantal stage- en leerwerkplekken in de stad op peil worden gehouden. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Als we nu niet ingrijpen, zitten we straks met een onvoldoende opgeleide en ongemotiveerde generatie die tussen wal en schip valt." Maureen van der Pligt
Als gevolg van de recessie verliezen volgens recente cijfers vierduizend Amsterdamse jongeren hun baan. Daarnaast wordt in heel Nederland een tekort van 150.000 stageplaatsen verwacht. "Een grote groep jongeren dreigt aan het begin van hun werkzame leven al thuis op de bank terecht te komen. Het risico bestaat dat die jongeren straks - in economisch betere tijden, als ze weer keihard nodig zijn - de kennis en vaardigheden die ze op school hebben opgedaan kwijt zijn evenals hun motivatie om weer aan de slag te gaan", aldus Van der Pligt.

De SP doet een reeks voorstellen om te voorkomen dat jongeren in de knel komen. Zo wil de partij werkgevers met een bonus en lastenverlichting belonen voor het creëren van stage- en leerwerkplekken en het goed begeleiden van jonge stagiairs. Ook moet de gemeente bij aanbestedingen vastleggen hoe veel stage- en leerwerkplekken de opdrachtnemer moet verzorgen. Daarnaast stelt de SP voor het jeugd-werk garantieplan opnieuw in te voeren om te zorgen dat jongeren die hun baan verliezen toch aan zinvol werk kunnen blijven doen. Ten slotte moeten er vakscholen worden opgezet met ruimte voor extra begeleiding en zorg, zogenoemde plusscholen, voor leerlingen van het VMBO en het voortgezet speciaal onderwijs die dreigen uit te vallen.

Lees ook de notitie 'Denk aan de toekomst'