Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Oproep longartsen aan minister Klink over stopvergoeding in basispakket "Wacht niet tot na de zomer, anders zit het pas in 2011 in het pakket"

Beverwijk, 22 april 2009 - Vanmorgen lazen longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker - schrijvers van het boek Nederland Stopt met roken - en voorzitters van de werkgroep tabaksverslaving van de longartsenvereniging verheugd de kop op teletekst: CVZ: vergoed stopprogramma rokers. Hun gezichten betrokken echter al snel toen ze lazen dat minister Klink pas na de zomer een besluit gaat nemen. Wanda: "Rookstopvergoeding is de beste maatregel die de minister nu kan nemen om de gezondheid te verbeteren. Het moet nú gebeuren. Van uitstel moet geen afstel komen. Als de minister één dag met ons meeloopt op de longafdeling weet ik zeker dat hij niet meer twijfelt.''

Pauline vervolgt: "In ons ziekenhuis zien we dagelijks de gevolgen van roken, rokers die willen stoppen moeten alle effectieve mogelijkheden en middelen krijgen die ze kunnen helpen te stoppen met roken. We zijn dan ook ongelooflijk blij met het CVZ advies om het integrale stoppen met roken programma op te nemen in het basispakket. Het maakt het voor rokers mogelijk de best bij hen passende stopmethode te kiezen. Natuurlijk kunnen heel veel mensen zelf stoppen. Maar veel rokers zijn verslaafd en kunnen er moeilijk mee stoppen, ondanks dat ze gemotiveerd zijn. Het is echt geen vrijwillige keuze, zo'n verslaving. Voor hen dient begeleiding met of zonder pillen en pleisters vergoed te worden. De kans op succes is bij deze groep daardoor veel groter. En daarmee ook de gezondheidswinst. Op de lange termijn is het dan ook een goedkope maatregel. "

De Kanter benadrukt nog dat in de basisverzekering nu allerlei preventieve behandelingen worden vergoed voor hart en vaatziekten zoals cholesterolverlagers en bloeddrukverlagende pillen. Terwijl de meest effectieve maatregel stoppen met roken, niet wordt vergoed. Het is goed dat daar nu verandering in komt.

///

Noot voor de redactie,