Ingezonden persbericht


()

BWise sluit handhavingsconvenant met Belastingdienst

Fiscus krijgt inzicht in risico's bedrijven

's-Hertogenbosch, 22 April, 2009 ­ BWise, marktleider op het gebied van Governance, Risk en Compliance (GRC) softwareoplossingen, heeft als een van de eerste ICT-ondernemingen in het segment voor Middel Grote Ondernemingen (MGO) het handhavingsconvenant in het kader van Horizontaal Toezicht met de Nederlandse Belastingdienst afgesloten. BWise maakt voor deze beheersing gebruik van een intern raamwerk, het Tax Control Framework. Om dit raamwerk effectief in de organisatie te implementeren en het proces optimaal te stroomlijnen, maakt BWise gebruik van haar eigen, gelijknamige Tax Control Framework software. De Belastingdienst heeft aangegeven in het kader van Horizontaal toezicht alleen een handhavingsconvenant aan te gaan met bedrijven die in staat zijn om een goed werkend Tax Control Framework te implementeren.

Als tegenprestatie ander toezicht Belastingdienst
Het Tax Control Framework is mede bedoeld om de fiscus inzage te geven in de (internationale) fiscale risico's die een onderneming loopt en hoe deze worden beperkt en beheerd. Als tegenprestatie voor dit continue inzicht, richt de Belastingdienst haar toezicht anders in. Traditionele boekenonderzoeken bestaand uit een verticale benadering en sterk gericht op het verleden, zullen niet meer plaatsvinden. Wel kunnen de nog niet door het Tax Control Framework afgedekte deelgebieden onderzocht worden en kunnen gegevensgerichte werkzaamheden plaatsvinden ter toetsing van de werking van het Tax Control Framework. Binnen een Tax Control Framework staan procesinrichting, risicobeheersing, controle en compliance centraal. BWise levert software die het mogelijk maakt om het Tax Control Framework op een simpele en doeltreffende wijze te implementeren om zodoende de interne (fiscale) processen optimaal te stroomlijnen.

BWise heeft eerste klanten voor Tax Control Framework Robert Pijselman, CEO van BWise: 'We vinden het niet alleen belangrijk de Belastingdienst inzicht te geven in ons fiscale risicoprofiel, ook zelf willen we graag grip hierop hebben zodat we achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Daarnaast hebben we als leverancier van een internationaal gebruikt GRC-platform ook een voorbeeldfunctie. Immers niet alleen BWise zelf, maar ook diverse klanten maken gebruik van onze Tax Control Framework software oplossing.'

Minder dubbele handelingen en meer inzicht
Met de softwareoplossing van BWise kunnen ondernemingen de Raad van Commissarissen, bestuurders en de Belastingdienst op een efficiënte wijze inzicht verschaffen in het fiscale risicoprofiel van de onderneming. Het voordeel van het implementeren van het Tax Control Framework op basis van BWise software, is niet alleen de optimalisatie van dit proces. BWise levert een zogenaamd GRC platform, waarbinnen ook andere Governance, Risk en Compliance initiatieven kunnen worden geïntegreerd. Hierdoor kunnen ondernemingen vanuit verschillende invalshoeken, zoals vanuit operationeel risicomanagement en interne controle, naar hun business controls kijken. Op deze manier worden veel dubbele handelingen voorkomen en bovendien ontstaat op corporate niveau inzicht en transparantie. De BWise GRC software helpt ook ons om gedurende het jaar een interne audit trail op te bouwen waardoor zowel de Belastingdienst als de externe auditor op elk gewenst moment een goede dwarsdoorsnede kan maken van de onderneming. Voor meer informatie over BWise en het Tax Control Framework, zie: www.bwise.nl http://www.bwise.nl/> .

# # #

Over BWise
BWise is een wereldwijde speler op het gebied van Governance, Risk en Compliance (GRC) software, gebaseerd op een sterk fundament vanuit business proces management. Sinds 1994 levert BWise haar klanten een geïntegreerde software oplossing om Corporate Governance, Enterprise Risk en Performance Management gestructureerd aan te pakken. Processen worden snel en efficiënt gedocumenteerd, risico's gesignaleerd en gezamenlijk met bijbehorende beheersmaatregelen gecommuniceerd via het web.

BWise draagt bij aan het effectief voldoen aan wet- en regelgeving zoals de Sarbanes-Oxley Act, Basel II en de Code Tabaksblat. Meer dan 300.000 gebruikers in meer dan 80 verschillende landen maken dagelijks gebruik van de BWise oplossing. Onder andere Aegon, TNT, Southern Company, Leapfrog, Crucell en Connexxion mogen wij tot onze klanten rekenen.