GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

EU-landen durven macht energiegiganten niet te breken

Straatsburg, 22 april 2009 - GroenLinks heeft vandaag tegen een fors deel van het derde energiepakket gestemd. De nieuwe regelgeving over de interne markt voor energie bevat weliswaar stappen vooruit, maar het helpt ons niet om de marktdominantie van grote energiegiganten te breken. Voor GroenLinks gaf uiteindelijk de onwil van energieministers om productie van energie en het beheer van de netwerken uit elkaar te trekken, de doorslag.

GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Grote energiebedrijven hebben niet alleen de energiemarkt in handen, maar blijkbaar hebben ze ook de energieministers in hun zak. Energiegiganten maken het kleine, innovatieve energieproducenten vaak lastig om hun groene energie aan het net te leveren. Daar moet een einde aan komen en daarom hadden wij strikte splitsing van productie en netwerkbeheer voorgesteld."

In de eerste lezing was er nog een meerderheid voor volledige splitsing, maar helaas kreeg een groot deel van de Europarlementariërs op het beslissende moment toch weer zwakke knieën. Onder andere de Sociaal-Democraten (fractie van de PvdA) en de Liberalen (fractie D'66 en VVD) zijn in korte tijd als een blad aan de boom omgedraaid.

"Ook al raak je er na tien jaar in het Europees Parlement aan gewend, het blijft toch elke keer weer een teleurstelling. Het tegenhouden van volledige splitsing remt niet alleen de productie van groene energie af, het is ook een klap in het gezicht van consumenten. De energiemarkt blijft in handen van de grote vissen. Dat werkt prijsafspraken in de hand", aldus Buitenweg.

GroenLinks blijft knokken voor een groene, transparante energiemarkt. Het is duidelijk dat er meer dan ooit een coalitie nodig is van consumentenorganisaties, milieugroepen en progressieve politici. Alleen zo kunnen we de status quo doorbreken.

"Ik weet zeker dat we binnen nu en korte tijd opnieuw om tafel zitten om een vierde energiepakket op te stellen. De problemen waar het derde pakket een antwoord op had moeten bieden, blijven door politieke onwil bestaan. We spreken mooie woorden over groene energie, maar als het puntje bij het paaltje komt, dan blijkt een meerderheid van mijn collega's steeds weer inconsequent te zijn. Daar moet snel verandering in komen.", aldus Buitenweg.