nl.tree

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Behoud ondersteunende begeleiding voor 156 jongeren

Behoud ondersteunende begeleiding voor 156 jongeren

22-04-2009 o De SP wil dat Amsterdam bijspringt om de ondersteunende begeleiding voor kinderen en jongeren in het speciaal onderwijs, die het Rijk wegbezuinigt, te behouden. "Het gaat om heel belangrijke ondersteuning van 156 Amsterdamse kinderen tussen de 6 en 20 jaar. Zonder die hulp zijn zij uiteindelijk niet te handhaven op school", zegt SP-raadslid Carlien Boelhouwer.
Carlien Boelhouwer
De 156 kinderen krijgen momenteel tussen vier en negen uur ondersteunende begeleiding per week. Die bestaat bijvoorbeeld uit het bieden van afleiding van autistische kinderen in de pauzes, zodat ze rustig blijven en ook na de pauze hun lessen weer goed kunnen volgen. Die begeleiding kunnen de docenten in het speciaal onderwijs niet geven. En de SP vreest dat als deze begeleiding wegvalt, de kinderen van school moeten en bijvoorbeeld gaan zwerven of in een kinderdienstencentrum terechtkomen. "In dat geval gaan ze de maatschappij meer kosten dan nu. Dan kunnen we ze beter nu als stad opvangen", aldus Boelhouwer.

Volgens de SP kost het behouden van de ondersteunende begeleiding voor deze groep de stad 175.000 euro. Dat bedrag kan gehaald worden uit het overschot van elf miljoen euro van de Dienst Zorg en Samenleving.