Ingezonden persbericht

>

Scriptie over glucose wint allereerste European Alpro Foundation Award voor Masters

Brussel, 22 april 2009 ­ Melina Claussnitzer (Technische Universiteit München) heeft vandaag de eerste "European Alpro Foundation Award" gewonnen. De European Alpro Foundation Award is een prestigieuze onderscheiding voor een eindwerk dat dieper ingaat op de effecten van plantaardige voeding op de gezondheid. Vanmiddag werd de Award voor de allereerste keer uitgereikt. Alpro Foundation wil daarmee wetenschappelijk onderzoek in Europa stimuleren.

De winnende scriptie

De winnende scriptie werd gekozen uit 5 Europese laureaten die eerder de landenprijs hadden gewonnen. Melina Claussnitzer won uiteindelijk de prijs voor haar onderzoek over hoe flavonoïden (plantaardige bioactieve bestanddelen met anti-oxidatieve werking) de opname van glucose in vetcellen kunnen beïnvloeden.

'Overgewicht en obesitas zijn wereldwijd een bedreiging voor de gezondheid en vormen een belangrijk risico voor type-2 diabetes en hart ­en vaatziekten. Fundamenteel onderzoek over de rol van de vetcellen bij de regulatie van de glucose huishouding en de impact van voeding, kan belangrijke informatie verschaffen om deze risico's te doen dalen 'aldus Dr de Vriese van de Alpro Foundation.

In haar onderzoek op vetcellen toonde Melina aan dat bepaalde flavonoïden, zoals naringenin (van de pompelmoes), flavone (uit granen) en genisteine en daidzeine (uit soja), in zeer hoge concentraties de glucoseopname in vetcellen verhinderden. Dat effect zou veroorzaakt kunnen worden door de directe interactie met de glucose-transporter GLUT4. Een verhoogde GLUT4 functie vermindert de kans op type 2 diabetes, een verstoorde functie verhoogt die kans. Bij een normale voeding is er geen remmend effect van flavonoïden op de glucose-opname. Bij een normale concentratie van daidzeine (soja) zijn er zelfs aanwijzingen dat er meer glucose opgenomen wordt. Het onderzoek toont aan dat de glucose-transporter GLUT 4 een belangrijke rol kan spelen in de glucosehuishouding in het lichaam en spoort aan tot verder onderzoek.

De European Alpro Foundation Award voor Masters: steun aan jong wetenschappelijk onderzoek

Met de European Alpro Foundation Award voor Masters wil Alpro Foundation wetenschappelijke kennis en onderzoek rond voeding en gezondheid verder ondersteunen en promoten. "Wetenschappelijk onderzoek is een belangrijke pijler voor de vooruitgang van onze maatschappij. Dankzij de wetenschap kunnen we zoeken naar oplossingen voor moderne problemen, kunnen we innoveren en ook een blik naar de toekomst werpen", verklaart professor Delzenne, voorzitter van de jury. "Het feit dat Alpro Foundation het werk van jonge wetenschappers opvolgt en beloont, is voor jongeren een extra stimulans om zich in te zetten voor voedingsonderzoek."

Het is de eerste keer dat de prijs aan masterstudenten uit vijf Europese landen (België, Nederland, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk & Ierland) wordt uitgereikt. De scriptie van Melina Claussnitzer werd uit 43 inzendingen geselecteerd.

De Alpro Foundation Award wordt al sinds 1996 in België uitgereikt aan bachelorstudenten. In 2008 besloot Alpro Foundation om ook masterstudenten met uitzonderlijke scripties over plantaardige voeding in vijf landen te belonen, en één masterstudent in het bijzonder met de European Alpro Foundation Award. "We zullen de prijs vanaf nu elk jaar uitreiken en hopen daarmee de aandacht te vestigen op het belang van gezonde voeding voor de gezondheid en via het onderzoek de kennis te stimuleren", legt Stephanie De Vriese van Alpro Foundation verder uit.

Over Alpro Foundation

De Alpro Foundation is een onafhankelijke vzw die werd opgericht in 1996 als een initiatief van Alpro.

Het doel van de foundation is om kennis en wetenschappelijk onderzoek op het vlak van voeding en gezondheid te ondersteunen en te bevorderen. De focus ligt daarbij op plantaardige voeding en in het bijzonder op soja. De foundation wil gezondheidsexperts en het grote publiek nog bewuster maken van de impact van 'voeding op de gezondheid van de mens'. Ze organiseert verschillende activiteiten om deze doelstellingen te helpen bereiken, zoals conferenties, de verspreiding van een educatieve nieuwsbrief, onderzoekssubsidies, ...

Voor meer informatie over Alpro Foundation: www.alprofoundation.org

--- Einde persbericht ---