Consumenten blijven voorzichtig

Amsterdam, 22 april 2009

Consumenten zijn minder somber over de toekomst van de economie. Bezoekers van ING.nl blijven wel pessimistisch over de eigen portemonnee. De hand gaat voorlopig nog niet van de knip.

Meer vertrouwen in de toekomst

Consumenten hebben weer wat meer vertrouwen. Deze verbetering van de stemming komt vooral omdat ze minder somber zijn over de economie in de toekomst. Eerder zagen we deze opleving al in de ING Vraag van vandaag (zie het artikel Minder economisch pessimisme van 19 maart). De vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten dit nu ook zien. Weliswaar zijn consumenten veel minder somber over de economische situatie, over hun eigen portemonnee blijven ze vrijwel even somber gestemd. Van de 55.000 respondenten op de ING Vraag van vandaag is een derde (33%) pessimistisch gestemd over de eigen portemonnee voor het komende half jaar. En daarmee overtreft het aantal pessimisten nog ruimschoots het optimistische kamp (21%). Per saldo is er een kleine verbetering van de negatieve stemming in vergelijking met vorige maand.

Toch minder kopen

Hoewel het totale consumentenvertrouwen dus iets toeneemt, maakt één zwaluw nog geen zomer. De bereidheid van consumenten om geld uit te geven is niet of nauwelijks verbeterd. Consumenten zijn dus weliswaar minder somber gestemd dan een maand geleden, maar blijven voorzichtig als het hun eigen portemonnee betreft. Wij verwachten niet dat ze snel de hand van de knip zullen halen. Het ING Economisch Bureau verwacht voor 2009 dat er minder spullen over de toonbank gaan en de consumptie met ruim 1% zal dalen.

© 2009 ING Economisch Bureau