Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Nieuwegein, 22 april 2009

VROM-minister Jaqueline Cramer reikt Award uit

Spijkstaal Elektro bv wint Metaalunie ECO-Economy Award 2009

De Metaalunie ECO-Economy Award 2009 is gewonnen door Spijkstaal Elektro bv uit Spijkenisse. Dit metaalbedrijf investeert volgens de jury op excellente wijze in duurzaam ondernemen en weet daarmee (extra) winst te genereren. Juryvoorzitter Hans Alders (voormalig VROM-minister en voorzitter EnergieNed) roemde Spijkstaal vanwege het feit dat duurzaamheid als een rode draad door de bedrijfsvoering loopt. "Daarin vindt het bedrijf evenwicht in alle aspecten ervan, zoals productietechnologie en personeel', aldus Alders. Volgens het juryrapport is Spijkstaal al geruime tijd bezig met duurzaamheid.
Ook was er lof voor de zogeheten 'Eco Barometer' waarmee het bedrijf jaarlijks de duurzaamheidresultaten meet.

Wim Heijboer, bedrijfsleider van Spijkstaal Elektro bv, ontving de Metaalunie ECO-Economy Award uit handen van VROM-minister Cramer en juryvoorzitter Hans Alders. Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen overhandigde de winnaar van de Award een cheque ter waarde van E 5.000,-.

De keuze voor de ECO-Economy Award is uiteindelijk op Spijkstaal Elektro bv gevallen omdat het bedrijf volgens de jury bewust strategische keuzes heeft gemaakt en doorgevoerd. Deze keuzes zijn een combinatie van productiestrategie en aandacht voor de ontwikkeling en participatie van medewerkers. Het juryrapport prijst Spijkstaal voor de excellente wijze waarop wordt geïnvesteerd in duurzaam ondernemen. "Hiermee werkt het bedrijf aan een duurzame versterking van de concurrentiepositie", aldus Hans Alders. "Spijkstaal loopt voorop in de manier waarop wordt gewerkt aan medewerkersparticipatie."

Bijzondere erkenning

De drie genomineerde bedrijven presenteerden zich 22 april voor een overvolle zaal en jury.
Uit alle inzendingen selecteerde de jury in de eerste ronde acht bedrijven. Uiteindelijk zijn drie bedrijven genomineerd: Spijkstaal Elektro bv, Fainox Stainless Steel Products bv en VMG Versteeg Metaal Groep bv. Dit jaar is ook een bijzondere erkenning toegekend. ECO-Point International bv uit Halsteren, verdiende deze erkenning vanwege de wijze waarop het bedrijf als toeleverancier weet te investeren in duurzaam ondernemen en daarmee (extra) winst genereert.

Spijkstaal Elektro bv
Spijkstaal Elektro bv produceert circa 500 elektro wagens die in Nederland en diverse andere Europese landen worden verkocht. De Spijkstaal producten vinden vooral hun weg in bloemenveilingen, luchthavens, autofabrieken, industrie, ziekenhuizen, zorginstellingen en gemeenten. Het bedrijf is gevestigd in Spijkenisse. Bij Spijkstaal zijn momenteel circa 65 personen werkzaam.

Thema ECO-Economy
De Koninklijke Metaalunie looft elk jaar een prijs uit aan een mkb-bedrijf dat zich op een bepaald gebied aantoonbaar positief onderscheidt. Met het thema ECO-Economy wil de Metaalunie bedrijven onder de aandacht brengen die pro-actief en structureel investeren in duurzaam ondernemen en die meer doen dan de wetgeving van hen eist. Dit kan zijn voor een deel van de bedrijfsactiviteiten of voor het gehele ondernemingsbeleid. De duurzame activiteiten dragen bij aan het verbeteren van de winstgevendheid.

De jury bestond uit Hans Alders (voorzitter), voormalig minister van VROM; Rob van den Helder, managing director TNT Express Benelux; Paul Oortwijn, directeur ONRI; Saskia Borgers, plaatsvervangend SG ministerie VROM en Annelies Batelaan, eigenaar/directeur Batelaan Kuststoffen bv.

De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.



Ingezonden persbericht