Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Rotterdam, 22 april 2009

PvdA verbijsterd over weglopen VVD

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst is verbijsterd dat de VVD uit de coalitie de is gestapt. "Dat is ook nog eens gebeurd zonder overleg en zonder de minste bereidheid om de dreigende breuk te keren."

Van Heemst is allereerst verbijsterd omdat de VVD al drie jaar vol lof is over de prestaties van dit stadsbestuur. En terecht, ook de twee VVD-wethouders hebben daaraan een belangrijke bijdrage geleverd.

In de tweede plaats laat de VVD in Rotterdam kennelijk de oren hangen naar de landelijke VVD, die met angst en beven kijkt naar slechte polls. "Het Rotterdams belang wordt dus ondergeschikt gemaakt aan het landelijk VVD-partijbelang. Weglopen in tijden van crisis is een kwalijke zaak", aldus Van Heemst. "Dit stadsbestuur is voluit bezig Rotterdammers aan het werk te houden, mensen een steun in de rug te geven en te bouwen aan de toekomst van de stad."

In de derde plaats blijft de VVD draaien in de kwestie Ramadan. Eerst stellen ze vast dat Ramadan 'een consistent en consequent verhaal' heeft over het respectvol omgaan met homo's' en over en de positie van de vrouw. Vervolgens roept de VVD-fractie dat Ramadan moet opstappen. Daarna stemt de VVD in de raad in met zijn aanblijven. En daarna instemt met de PvdA-motie om de condities waaronder hij zijn werk doet aan te scherpen. Nu is kennelijk de kwestie Ramadan opeens zo belangrijk dat de VVD breekt met het stadsbestuur. "Er is geen touw aan vast te knopen," aldus Van Heemst.

Het komend jaar moet het stadsbestuur blijven werken aan een Rotterdam waarin mensen ongeacht hun seksuele geaardheid een plek vinden, eigen keuzes maken en zich kunnen ontwikkelen tot vrije en zelfstandige burgers. Dat was is en blijft de opdracht van het stadsbestuur. Ramadan is slechts één van de mensen die in Rotterdam is ingeschakeld om deze missie tot een goed eind te brengen. Van Heemst: "Zijn taak is om jonge rotterdammers die én moslim én homo zijn, een veilige plek in onze stad te helpen geven."